·
1 nyers sertéscsülök
(kb. 1,5 kg)
·
80 dkg vöröshagyma
·
3 gerezd fokhagyma
·
2 paradicsom, 1 paprika
·
2 evőkanál Édes Anna
paprikakrém
·
só, bors, morzsolt
majoránna, őrölt kömény
·
kb. 1,5 csapott
evőkanál pirospaprika
·
olaj vagy zsír
Sokféle pörköltet készíttetem már, de csülökből még soha. Már régóta izgatott a dolog és most bele
is vágtam. Nem egy adott receptet használtam, hanem volt egy elképzelésem, hogy
is szeretjük mi a pörköltet, jó sok hagymával, bő, sűrű szafttal a végén. A
végeredmény nagyon finom lett, két nap alatt el is fogyott.
És akkor most
jöjjön a recept. A csülköt alaposan megmossuk, a bőréről lekapargatjuk az
esetlegesen ottmaradt szőröket…..majd a húst a bőrével együtt 2-3 cm-es
kockákra vágjuk. A csontot sem dobjuk ki, azt is beletesszük a főzőlébe. A
hagymát megpucoljuk, felkockázzuk és egy-két evőkanál zsíron nagyon lassú tűzön
megpároljuk. Sokszor kell kevergeti, mert hajlamos hamar leégni, megpirulni és
akkor kesernyés lesz. Akkor jó, ha már szép átlátszó, üveges, állaga hasonlít a hagymalekváréhoz.
Ekkor beledobtam három gerezd zúzott fokhagymát, jól átkevertem, megszórtam kb. 1
csapott kiskanál majoránnával, háromcsipetnyi őrölt köménnyel, majd beletettem
a felkockázott csülköt. Magas hőfokon folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítottam.
Megszórtam a pirospaprikával, hozzáadtam a félbevágott paprikát, negyedelt
paradicsomokat, két evőkanál Édes Annát és felöntöttem annyi vízzel, hogy
ellepje.
Beletettem a
csontokat is. Lefedve takarékon puhára főztem. Az esetlegesen elpárolgott vizet
menet közben pótolhatjuk, de nekem most nem kellett. A végén jó sűrű szaftja
lett, az utolsó 20 percben még a fedőt is levettem, hogy hamarabb párologjon el
a még felesleges víz. Amikor a hús már omlós, szükség
szerint utánaízesíthetünk sóval, borssal.
Főtt burgonyával,
friss salátával tálaltam.
Jó étvágyat
kívánok!
Látszik a képeken is hogy annyira kiadós! Most kicsit talán meleg van hozzá, de határozottan megkívántam!
VálaszTörlésSzia! Igen, most egy kicsit meleg van hozzá, de amikor három napja főztem, itt még egész hűvös volt :-)
TörlésJó laktatós és finom.
VálaszTörlésNálunk biztos nyerő lenne melegben is és hidegben is és el is fogyna szerintem egy ültő helyünkben... Pörköltben nem ismerünk tréfát :D!! Nagyon jól néz ki, csak finom lehet. (A leírásban 3 fej fokhagymát írtál véletlen a három gerezd helyett)
VálaszTörlésKöszönöm! Már javítottam is :-))
TörlésNagyon kívánatos, én még soha nem ettem csülökpörköltet:)De szerintem mindenki lájkolná, főleg Aranyember:)
VálaszTörlésMindenképp próbáld ki ha van rá lehetőséged, nem fogod megbánni :-)
TörlésJól néz ki a csülökpörkölted ahhoz képest,hogy azt mondod még soha nem csináltál!Gondolom hibátlan lett.
VálaszTörlésKöszönöm. Sokféle húsból főztem már pörköltet, van is kedvenc, de csülökből még soha. Attól tartottam,hogy ehetetlenül zsíros lesz, és kellemesen csalódtam, mert egyáltalán nem vészes. A jó sok sűrű szaftot friss kenyérrel lehet tunkolgatni...hm......finom volt :-))
TörlésA pörkölt csülökből a legfinomabb. Én imádom. Meg is kívántam, ahogy nézem a bográcsot......friss fehér kenyérrel, koviubival.........ajaj!!!
VálaszTörlésHolnap főzöm.
VálaszTörlés