- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
- 1 dl kefir
- kb. 2 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 csipetnyi só
- mogyorókrém
- 1 tojás a kenéshez
Gyakran sütök ilyen és ehhez hasonló kalácsot, viszonylag egyszerű és a gyerekeim imádják. Ez olyan gyorsan elfogyott, mire észbe kaptam, hogy szeletelve nem fotóztam még le, már hűlt helye volt. :)
- Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, sót, cukrot, tojást, kefírt, tejet és a felfuttatott élesztőt. Arra figyeljünk, hogy minden szobahőmérsékletű legyen.
- Alaposan összedolgozzuk, majd robotgéppel 7-8 percig hólyagosra dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha nem ragacsos, közepesen lágy és elválik a tál oldalától. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ketté választjuk. Egyenként kb. fél centire nyújtjuk, megkenjük mogyorókrémmel, majd felsodorjuk. Végül a két tésztát összecsavarjuk, a végeit lazán benyomkodjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha teteje nagyon pirul, egy fehér papírral letakarjuk és úgy sütjük tovább.
Csodaszép lett a kalácsod! :)
VálaszTörlés