A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent. Nem tudom mi a valóság, mindenesetre a gyerekeim imádják! :)
- 7 evőkanál búzadara
- 3 evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
- 3 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1 mk vanília aroma
- csipetnyi só
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 1 kiskanálnyi vaj
- lekvár és porcukor a tetejére (nálam mangó öntet a Lidliből)
- A lisztet, búzadarát, cukrot, sót egy tálban összekeverjük. A tejet felmelegítjük. Hozzáöntjük a meleg tejet, csomómentesre keverjük és legalább fél óráig pihentetjük.
- A tojásokat elválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját hozzákeverjük a búzadarás tésztához, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk a vanília aromát.
- Végül óvatosan beleforgatjuk a habot.
- Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük a tésztát. 2-3 perc alatt takarékon megsütjük az egyik oldalát, majd ahogy tudjuk megfordítjuk és tovább sütjük pár percig. Majd fakanállal apró darabkára vagdossuk és folyamatos kevergetéssel addig sütjük, pirítjuk míg mindenhol át nem sül.
- Még forrón tányérra szedjük, meghintjük porcukorral. Lekvárt vagy valamilyen édes öntetet csurgatunk a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése