Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. április 18., szombat

Aranygaluska



Hozzávalók:

  • 60 dkg fehér liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 7 dkg vaj
  • A szóráshoz: kb 12 dkg darált dió, 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj

  1. Egy deci langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. 
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, cukrot, a két tojás sárgáját, egy csipetnyi sót, belereszeljük a citrom héját. Végül belekeverjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
  3. Kézi robotgéppel fényes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett vagy sütőpapíros deszkán kb. 4-5 cm vastagra kinyújtjuk. Egy magasabb falu formát, nálam kerek kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az alját és az oldalát is átkenjük olvasztott vajjal. 
  5. A kinyújtott tésztából galuskákat szaggatunk, én pogácsaszaggatót vagy egy kisebb átmérőjű poharat szoktam használni. 
  6. A galuskákat egymás mellé rendezzük a formában úgy, hogy legalább 1 cm rés legyen közöttük, így bőven lesz helyük megnőni. Lekenjünk olvasztott vajjal majd megszórjuk  a diós cukros keverékkel.
  7. Ezt addig ismételjük, míg a galuskák elfogynak. Nálam ebből a mennyiségből 3 réteg jön ki. Fontos, hogy a galuskák között elég hely maradjon. Ne felejtsük el vajjal megkenni, dióval megszórni!
  8. Sütés előtt további fél órát letakarva pihentetjük.
  9. Végül 170-180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A dió elég hamar megpirul, a sütés vége fele egy fóliával letakarhatjuk, hogy ne égjen meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült. 
  10. Ha kész az aranygaluska, hagyjuk kissé kihűlni, majd jó sok vanília öntettel nyakon öntve tálaljuk! :)))

A vanília öntethez egy csomag vaníliás pudingport elkeverünk 4 evőkanál cukorral, majd 8 dl tejet hozzáadva sűrű öntetet főzünk. Takarékon, folyamatosan kevergetjük, hajlamos nagyon gyorsan leégni.

A tészta kelesztés után:



Jó sütögetést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése