Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. április 11., szombat

Villámgyors szezámmagos zsemlék



Mire a srácok felkelnek, készen is van. Keleszteni nem kell, dagasztás után rögtön formázhatjuk is!  A tetejére szórhatunk bármilyen magot, én most szezámmal sütöttem, de tökmaggal megszórva is isteni finom! Könnyű, foszlós tésztájú zsemlék lesznek...:)

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt
  • 3 dkg friss élesztő vagy 2 zacskó szárított (14 g)
  • 2,7 -3 dl langyos tej
  • 1 kiskanál só
  • fél kiskanál cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a kenéshez

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukrozott, langyost tejben. Ha szárított élesztőt használunk, azt csak simán keverjük a liszthez.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, olvasztott vajat, felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
  3. Kézi robotgéppel, rugalmas, lágy tésztát dagasztunk, majd sütőpapírra szedve 12 egyenlő gombócot formázunk. Nekem úgy a legegyszerűbb, ha egy vastagabb rudat formázok és azt szeletelem 12 részre, majd gömbölyítem. 
  4. A gombócokat vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formába rendezzük, úgy, hogy  legalább fél cm rés legyen köztük. Így sütés közben lesz elég helyük nőni. 
  5. Míg a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a zsemléket letakarva pihentetjük. Kb. 10-12 perc, ennyi elég is neki.
  6. Alul felül sütés módban kb. fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is biztosan megsültek.
  7. A formában hagyjuk kihűlni. 







Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése