A csülök előfőzéséhez:
· 1 nyers sertéscsülök ( kb. 1,5-2 kg)
· 1 evőkanál só
· 7-10 szem egész bors
· 3 babérlevél
· 1 csapott kiskanál majoránna
· 1 vöröshagyma
· 3-4 gerezd fokhagyma
A sütéshez:
· 4-5 evőkanál zsír
· 1,5 kg burgonya
· 5 közepes fej vöröshagyma
· 6 gerezd fokhagyma
· só, bors, csipetnyi morzsolt majoránna
· 3-4 csipetnyi őrölt pirospaprika
· fél liter sör
· tálaláshoz apróra vágott friss petrezselyem
A csülköt megmossuk, beletesszük egy nagy lábosba, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és beletesszük a sót, borst, babérleveleket, félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ez 2,5 - 3óráig is eltarthat. Ha van kuktánk, akkor használjuk azt, abban az esetben kb. másfél óra alatt megpuhul. A csülök akkor jó, ha már szinte magától leválik a csontról. Ha készen van, még melegen kicsontozzuk, darabokra szedjük sózzuk, borsozzuk, enyhén megszórjuk majoránnával.
A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. A vöröshagymát szintén megpucoljuk, majd félbe és ismét félbe vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. A csülökdarabokat a burgonyával együtt egy nagyobb tepsiben elrendezgetjük, mellérakosgatjuk a felvágott hagymadarabokat, valamint az egész fokhagymákat. Az egészre zsírdarabokat teszünk, enyhén utána ízesítjük borssal, sóval, meghintjük pirospaprikával és lefóliázzuk. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 percig pároljuk, hogy a burgonya megpuhuljon. Ezután levesszük a fóliát, lazán átkeverjük az egészet, meglocsoljuk egy kevés sörrel és kb. 1 óra alatt ropogósra sütjük. Negyedóránként sörrel locsoljuk, míg készen nem lesz. Ha van friss petrezselymünk, a végén megszórjuk vele a kész ételt.
Fejedelmi étel, a fiúk nagyon szeretik a csülköt nálunk:) Szerintem ezt az ételt én még nem is készítettem el soha, csak hasonlót.Szép vasárnapot kívánok:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, mi nagyon szeretjük :-) Nem egy oltári bonyolult étel, nyugodtan készítsd el legközelebb, garantáltan sikered lesz vele :.)
TörlésEzt is nagyon szeretem, és a kedvenc egytálételem:)) Én is szoktam készíteni, a fiaim nagyon imádják!:-)
VálaszTörlés