· 60 dkg finomliszt
· 5 dkg friss élesztő
· 2 tojás sárgája
· kb. 2,7 dl tej + egy kevés, ha a tészta kívánja
· 10 dkg margarin
· 1 csapott evőkanál só
· 20 dkg reszelt sajt ( a fele lehet füstölt is)
· 15 dkg natúr vagy zöldfűszeres vajkrém
· morzsolt, szárított petrezselyem
· 1 felvert tojás a kenéshez
Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót, 2 tojás sárgáját, olvasztott margarint, majd a felfuttatott élesztős tejet . Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat, kb. 8-10 perc alatt, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Ha kemény, nehezen gyúrható, akkor egy kis tejjel lazítsuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha nagyon nem akar megkelni, tegyük a kelesztő tálat a sütőbe, 50-55 fokra.
Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, válasszuk ketté és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. A reszelt sajt harmadát tegyük félre, hogy a kalács tetejét is bőven megszórhassuk.
Mindkét tésztadarabot nyújtsuk kb. 1 cm vékony téglalappá, kenjük meg a vajkrémmel, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, szárított petrezselyemmel. A hosszabb oldalától indulva, lazán tekerjük fel, majd a két tekercset csavarjuk össze, végeit nyomkodjuk meg. A fonatot tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, vagy hőálló tálba, kenjük le a tetejét felvert tojással majd toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 50-60 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojással, majd szórjuk meg a félretett reszelt sajttal. 180 fokon kb. 45-50 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük. Reggelire, vacsorára, egy pohár friss joghurttal vagy kefirrel nagyon finom.
Tetszik!!!
VálaszTörlés