· 35 dkg liszt
· 6 tojás
· 1 csomag sütőpor
· 22 dkg cukor
· 2 csomag vaníliás cukor
· 1 dl tejföl + kb 1 dl tej
· 15 dkg margarin vagy vaj
· 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
· 70 dkg magozott meggy
· 2 csipetnyi só
· egy marék tört dió (elhagyható)
· ½ dl rum
· margarin a tepsi kikenéséhez vagy sütőpapír
A puha margarint, 6 tojás sárgáját, 22 dkg cukrot pici sóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, tejet, lisztet , sütőport, fahéjat, rumot, 1 csomag vaníliás cukrot és csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes tésztába.
Egy tepsit kikenünk margarinnal vagy kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a tésztát. A tetejét megszórjuk a kimagozott meggyszemekkel, meg egy marék tört dióval. Hintsük meg egy csomag vaníliás cukorral, majd tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 perc alatt süssük készre. Tűpróbát végzünk, ha a tészta nem ragad rá a tűre, készen van. Kivesszük a tepsit és egy kicsit hűlni hagyjuk. Még melegen meghinthetjük fahéjas porcukorral. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük, tálaljuk.
Nagyon szuperul néz ki:) Hogy mennyire szeretem, anyukám rengeteget sütött ilyet.:) Ez is egy örök klasszikus. További szép estét Nektek:)
VálaszTörlésKöszönöm, én is gyakran sütöm, szinte mindig pillanatok alatt elfogy.
TörlésAz utóbbi években az aludttejes verziót sütöttem meggyel, fel kell idéznem ezt a klasszikust, meggybefőtt még akad a spájzban.
VálaszTörlésÉn meg aludttejjel nem sütöttem soha....nálunk ezek a bolti tejek nem képesek "megaludni" :-))
TörlésNekem az ilyen típusú tészták sosem sikerülnek :-( Hogy lehet abba a sűrű kenőcsbe belekeverni a tojáshabot, hogy ne törjön össze? Akármilyen óvatos vagyok, nem sikerül!
VálaszTörlés