·
50 dkg finomliszt
·
3 dkg friss élesztő
·
1 csapott evőkanál só
·
3 kanál olaj
·
2 közepes fej főtt
burgonya
·
1 teáskanál cukor
·
2-2,3 dl a burgonya
főzővízéből
A tetejére:
·
1 nagy pohár tejföl,
só, bors
·
2 gerezd zúzott
fokhagyma vagy granulátum
·
1 nagy fej lila hagyma
·
kb 20 dkg apróra vágott
bacon szalonna és kolbász
·
szeletelt konzerv gomba
·
10-15 dkg reszelt sajt
A töki pompos,
más néven langalló, kenyérlángos, a vásárok kemencében sütött kedvelt
csemegéje. Kemence híján itthon sütőben sütöttem, így is nagyon finom lett.
Mint minden kelt
tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek
legyenek.
Az élesztőt
felfuttatjuk a langyos, cukros burgonya főzőlében. A lisztet
beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót, a kihűlt, összetört főtt
burgonyát, majd a felfuttatott élesztőt . Alaposan összekeverjük, kézzel
összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk,
hozzáadva a három kanál olajat, kb. 8-10
perc alatt. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával
javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk. Konyharuhával
letakarva a duplájára kelesztjük. Ebből azt adagból egy nagy tepsinyi, vagy 3-4
kisebb pompost süthetünk. Én most az utóbbit választottam.
Ha megkelt,
lisztezett deszkán kb. 1,5 cm-re kinyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt
tepsire tesszük. Van aki 5 percig elősüti, én nem szoktam, szeretem ahogy a
fokhagymás tejföllel összesül. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával,
ízesíthetjük sóval, borssal,majd rákenjük a tésztára. Erre jön a reszelt sajt,
bacon, kolbászkarikák, gomba, vékony karikákra vágott hagyma. 20 percig pihentetjük,
majd 220 fokos sütőben megsütjük.
Guszta! Ezt én is nagyon szeretem.Sőt most is megtudnám enni ha közelebb lenne!:)
VálaszTörlésIrtó jól néz ki:) Mi is szeretjük, a pizzával vetekszik népszerűségben. Erre is azt lehet pakolni, amit csak szeretnénk:)
VálaszTörlésKöszi! Én sem szoktam betartani, hogy csak bacon a tetején, azt pakolgatok ami éppen itthon van. Megunhatatlan számomra :-)
TörlésAnnyiszor hallottam már ennek az ételnek a nevét így, ahogy nálad szerepel, de igazából sosem tudtam, hogy mit takar. ÍGy viszont már érthető, hiszen én kenyérlángos néven ismerem......de még sosem csináltam itthon.....na majd ha ráérek, elviszem a receptedet :-)
VálaszTörlésDe szép gazdagon feltétes!!
VálaszTörlésMagában is nagyon finom, meg lehet kenni lekvárral, tejföllel... stb...
VálaszTörlés