· 60 dkg finom liszt
· 3 dkg friss élesztő
· 1 tojás
· 2,5-3 dl tej
· 1 csapott evőkanál só
· ½ kiskanál cukor
· 10 dkg margarin
· 1 tojás felverve a kenéshez
A töltelékhez:
· 1 kis tubus pizzakrém vagy pizzamártás
· 2-3 csipetnyi szárított oregánó
· 1 kis konzerv kukorica
· 20 dkg vékonyra szeletelt csülöksonka
· 1 közepes fej vöröshagyma
15 dkg reszelt sajt a tetejére
Fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a lágy margarint, összemorzsoljuk. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojással együtt a liszthez adjuk. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz, és könnyen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Télen betehetjük az 50 fokos sütőbe.
Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, nyújtsuk ki 1 cm vastagra és kenjük meg vékonyan pizzakrémmel. A pizzakrémre szórjuk rá egyenletesen a kukoricát, felkockázott sonkát, valamint az apróra vágott vöröshagymát, szórj meg morzsolt oregánóval és lazán tekerjük fel. A két végét dolgozzuk össze, hogy a végeredmény egy koszorúforma legyen. Körben enyhén vágjuk meg egy éles késsel és letakarva kelesszük a duplájára. Majd szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 1 óra alatt süssük aranybarnára. Kihűlés után szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!
Remek töltelék.
VálaszTörlésKöszi. Eredetileg csigának indult, aztán útközben meggondoltam magam.
TörlésNagyon jól néz ki:) A sonkás kukoricás nálunk az első számú kedvenc:) Minden formában jöhet.
VálaszTörlésNálunk gyorsan el szokott fogyni:-)
TörlésNyámi :)
VálaszTörlésJól sikerült!
VálaszTörlés