·
60 dkg liszt
·
3 dkg élesztő
·
2 tojás
·
4-5 evőkanál cukor
·
1 csomag vaníliás cukor
·
2 csipetnyi só
·
½ citrom reszelt héja
·
kb 2,7 dl tej
·
2 evőkanál margarin
A
töltelékhez:
·
25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tejföl
·
3 evőkanál cukor
·
1 + 1 tojás sárgája
·
2 tojás fehérje
·
5 dkg mazsola
·
1 csomag vaníliás cukor
·
2-3 kanál sárgabarack
lekvár
Az eredeti receptet itt találtam. Köszönet érte.
Mint minden kelt
tésztánál itt is fontos, hogy az a hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek. Az
élesztőt egy kiskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,
majd összedolgozzuk a liszttel, a tojásokkal lágy margarinnal, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, sóval és végül a tejjel. Először kézzel jól
gyúrjuk át, majd a robotgép dagasztóspiráljával dagasszuk hólyagosra kb. 58-10
perc alatt. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával
javíthatjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. A tészta akkor
jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán másfél ujjnyira kinyújtjuk, letakarjuk és kb. 20 percig pihentetjük.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán másfél ujjnyira kinyújtjuk, letakarjuk és kb. 20 percig pihentetjük.
Közben
elkészítjük a túrótölteléket. A mazsolát néhány percre forró vízbe áztatjuk. A
túrót villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát,
tojás sárgát, tejfölt és jól összekeverjük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és
óvatosan a túrós krémhez keverjük.
Mindegyik
tésztakorong közepébe a hüvelykujjunk segítségével mélyedéseket nyomkodunk és
megtöltjük túrótöltelékkel. Mivel kis tündérkéim megdézsmálták a túrókrémet,
így néhány buktába már nem jutott, de sebaj, azokat baracklekvárral töltöttem
meg. Nem volt panasz érte….A bukták szélét és oldalát a megmaradt tojás
sárgával lekenjük, a túróra is csöppentünk egyet és sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezgetjük. 180 fokos előmelegített
sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük.
Nagyon csinoskák!!
VálaszTörlésKöszönöm !
TörlésNagyon jól néznek ki, megkóstolnám mindkettőt... :)
VálaszTörlésCsőposta? :-)
TörlésGyönyörűek lettek, mi is nagyon szeretjük. Finom lehet túróval és lekvárral együtt:)
VálaszTörlésKöszönöm! Nekem a barackosak a kedvenceim :-))
TörlésCsodálatosak ezek a sütemények! Nekem bármelyikből jöhetne ! Ha választhatnék akkor inkább ezekből a mazsolás túrósból kérek!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, kedves vagy! Küldöm gondolatban :-))
Törlés