·
· 3-4 bögre borsmenta
levél
· 2
kg cukor
· 1 liter víz
· 1 citrom
· 1 csapott
kiskanál citromsav
A mentáról: a borsmenta hatékony a
megfázás, influenza, valamint fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak ellen.
Gyomor-, és bélzavarok, emésztőszervek megbetegedése esetén, görcsökben,
felfúvódás, epezavarok megakadályozására, érzéstelenítő, pangáscsökkentő,
fertőzésmegelőző. Étvágygerjesztőnek is kiválóan alkalmas, vértisztító hatása
van. Torokbántalmak és rekedtség ellen gargalizálni, gyulladásokra
borogatásként, valamint inhalálásra.
A cukrot közepes tűzön karamellizálni kezdjük. Vigyázzunk, ne hagyjuk
magára és folyamatosan kevergessük, mert ekkora mennyiség hamar leéghet. Nem
szükséges az egész cukrot megolvasztani, ha már legalább az egyharmada szép
világosbarna, keverjük jól össze és adjuk hozzá a vizet. Kevergessük meg
néhányszor, amíg fel nem oldódik és addig melegítsük, míg bugyborékolni
kezd. A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük, 1 citromot vékony szeletekre
vágunk. Ha már enyhén forr a szirup, az edényt levesszük a tűzhelyről beletesszük a mentaleveleket, citromszeleteket, citromsavat. Forralni nem szabad. Lefedjük és két napig pihentetjük, naponta kétszer megkevergetjük.
Szörpünket
harmadnap ismét felforrósítjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, hogy a
vitaminok benne maradjanak. Még forrón jól zárható üvegekbe töltjük. 24 órára
meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal,
takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt
üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott
selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.
Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös helyen hónapokig eláll.
Biztos szuper az íze és tudod, hogy mi van benne:) Régen annyi borsmentám volt, nem lehetett kiirtani sem.
VálaszTörlésMi nagyon szeretjük, nem is fogyasztunk mást csak házi szörpöket. Már nálam is elburjánzott, küzdök is vele rendesen :-)
VálaszTörlésNekem is volt burjánzó mentám, és citromfüvem, de a férjem még anno idején kiirtotta. Legfeljebb itt az erkélyen cserepelhetnék vele,amit persze még nem próbáltam csak a kakukkfűvet, rozmaringot, zsályát. De valamelyik mindig kipusztul. Így csak meggy és ribizli szörpöt teszek el. Biztosan nagyon finom lehet a szörpöd, még nem kóstoltam soha.:))
VálaszTörlésIdén is sorozatban tettem - teszek el fenyőszörpöt, bodzavirág szörpöt, menta szörpöt, citromfüves mentaszörpöt, s mire ezekkel végzek, jönnek a gyümölcsszörpök. Mi sem veszünk bolti szörpféléket, hiszen a házi mindig bio-, megbízható és nem mellesleg cukor árban van. Mindig gyógyszertárban vett citromsavat teszek hozzá. Sosem forralom a szirupot együtt a növényekkel, hiszen a több napos áztatás is kioldja a szirupba a hatóanyagokat. Csak hígításnál ízesítem friss citromlével, így a C vitamin is teljes mértékben érvényesül benne. Mindenkinek ajánlani tudom!!! A férjem is ferde szemmel nézi a 'fűnyíró kerülőket', de kárpótolom a nulla gyógyszertári számlával:)
VálaszTörlés