·
60 dkg liszt
·
3 dkg élesztő
·
2 tojás
·
2,5-3 dl tej
·
15 dkg margarin
·
15dkg cukor
·
1 citrom reszelt héja
· 3 csipetnyi só
·
1 üveg mogyorókrém
·
15 dkg darált dió
·
2-3 csipetnyi fahéj
·
1 tojás a kenéshez
Most sütöttem
először ilyen kalácsot, hatalmas sikere volt a gyerekek körében.
Tésztája hasonló a jól bevált kalácstésztához, csak a formázása nem
hagyományos. Még melegen szétszedhető csigákra, kihűlve könnyen szeletelhető, vajjal vékonyan megkenve igazi csemege.
Az élesztőt egy kiskanál
liszttel, valamint egy kiskanál cukorral felfuttatjuk egy kevés langyos tejben. A
lisztet egy kelesztő tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, cukrot,
két csipetnyi sót, a citrom reszelt héját,
valamint a fahéjat. A tojásokat felverjük, majd a felfuttatott élesztős
tejjel együtt a liszthez keverjük. A maradék tejet óvatosan adagoljuk, a liszt
minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel.
Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép
dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is
átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt
hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk, ami nem ragad a tál oldalához.
Kilisztezett tálban, kevés liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd óvatosan kenjük meg a mogyorókrémmel, majd hintsük meg a darált dióval. Lazán tekerjük fel, mint egy tekercset, majd vágjuk 1,5 cm-es darabokra, kb. 13-15 darab lesz belőle. A csigákat egymás mellé fektetve óvatosan tegyük bele egy margarinnal kikent kapcsos tortaformába. Ha nem elég nagy a formánk, a megmaradt csigákat tegyük lazán a tetejére. Nálam most ez a helyzet fordult elő, elég kicsi a formám, ezért egy nagyobbacska jénaiban sütöttem, de így is kétemeletes lett. Fedjük le konyharuhával és kelesszük a duplájára. A dupla réteg miatt ez egy kicsit időigényesebb, nekem most másfél óra is kellett, hogy szépen megkeljen. Betehetjük az 50 fokos sütőbe is, talán akkor hamarabb megkel.
Ha már megkelt, a tetejét kenjük le a felvert tojással, majd tegyük be
a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 1-1 óra 20 perc óra alatt süssük aranybarnára.
Ez függ a sütőtől is, illetve, hogy hagyományos vagy légkeveréses a sütőnk. Az
utóbbinál elegendő a 170 fok is. Ha a
teteje túlságosan pirulna, tegyünk rá egy sima fehér papírt vagy sütőpapírt, és
így süssük tovább. Mielőtt kivennénk,
végezzünk tűpróbát, ha nem ragad rá a tészta, készen van. Vegyük ki és a
formában hagyjuk kihűlni. Ha előreláthatóan nem fogy el az egész,
fagyaszthatunk is belőle.
Gyönyörű látvány, hát még az íze milyen finom lehet:) Úgy látszik ez egy kalácsos hétvége:) További szép napsütéses napokat Nektek:)
VálaszTörlésKöszönöm. Nálunk mindenféle kalács hamar elfogy, a gyerekek nagyon szeretik. Az ilyen töltötteket meg különösen :-)
TörlésFincsi lehet, nálunk is kalács volt a hétvégén:)
VálaszTörlésKalácshétvége volt, sokan sütöttünk most :-))
TörlésSzia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/gasztro.
VálaszTörlésMegtisztelő, köszönöm.
TörlésHű, de jól néz ki.
VálaszTörlés