A gyerekeim imádják a péksüteményeket, de a boltiból egy kicsit elegem lett. Azon túl, ki tudja mi van igazából benne, csak frissen finom, pár óra múlva a tésztája kb. mint a gumi, másnapról már nem is beszélve. Szóval inkább jöjjenek a házi finomságok. Újra! :)) Vacsira, iskolába tízóraira vagy uzsonnára kiváló!
- 60 dkg liszt
- fél tasak szárított élesztő (6 g)
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 3 dl kefir
- egy kiskanál só
- 15 dkg margarin
- bors
- 2 szál újhagyma
- olaj
- 1 szál puha parasztkolbász
- reszelt sajt a tetejére
- A hagymát apró karikákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
- Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük az élesztőt, tojást, kefirt, a lágy margarint és a dinsztelt hagymát. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Az egészet kézzel átgyúrjuk, majd robotgéppel 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Lágy, enyhén ragadós tésztát kapunk.
- Letakarva duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szabunk. A kolbászt felkarikázzuk, 2-3 db-ot ráhelyezünk egy korongra, egy másikkal befedjük, a széleit lenyomkodjuk. 20 percig pihentetjük.
- Lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése