Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2015. október 20., kedd

Tejfölös gombapaprikás puliszkával - LVK 1. fordulóra




























Lássunk világot a konyhában! Melinda, a Habverő és fakanál blog írója újabb feladat elé állított minket. A feladat az erdélyi konyha finomságai. :) Erdélyi lány lévén ezt nem hagyhatom ki, így az egyik kedvencemet hoztam, puliszka gombapaprikással.


  • 50 dkg gomba (szegfűgomba vagy csiperke)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • csombor
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • tejföl
  • zsír vagy olaj 

  1. A hagymát felkockázzuk, kevés zsiradékban üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd beledobjuk a megtisztított, felaprózott gombát. Átkeverjük, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
  2. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint megszórjuk csomborral. Fedő alatt puhára pároljuk.
  3. A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadunk 2 kanál tejfölt és behabarjuk a paprikást. Puliszkával tálaljuk. A tetejét megszórjuk petrezselyem zölddel. 

A puliszkához: 
  • 30 dkg kukoricadara
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1/2 dl olaj
  • 1 evőkanál só 

  1.   Az enyhén sós, olajos vizet feltesszük forrni. Ha már forr, takarékra állítjuk és a darát lassan szórva belekeverjük a vízbe. Folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós.Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sűrűsödik, nagyokat rotyog és égési sérüléseket is okozhat! 
  2. 10-15 perc alatt eléri a kellően sűrű állagot. Ha kissé kihűlt, kanállal gombócokat formázva tesszük a tányérra.
    A vizet a sóval, olajjal együtt feltesszük forrni és amikor már forr, takarékra állítjuk a tüzet és a darát lassan szórva belekeverjük a vízbe. Folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon gyorsan be tud csomósodni és ha sűrűsödik, nagyokat rottyan, könnyen égési sérüléseket is okozhat. Kb. 10-15 percig kell kevergetni, ennyi idő alatt biztosan megfő. Ha kissé kihűlt, kanál segítségével kis gombócokat formázva tegyük a tányérra.

    Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
    A vizet a sóval, olajjal együtt feltesszük forrni és amikor már forr, takarékra állítjuk a tüzet és a darát lassan szórva belekeverjük a vízbe. Folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon gyorsan be tud csomósodni és ha sűrűsödik, nagyokat rottyan, könnyen égési sérüléseket is okozhat. Kb. 10-15 percig kell kevergetni, ennyi idő alatt biztosan megfő. Ha kissé kihűlt, kanál segítségével kis gombócokat formázva tegyük a tányérra.

    Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
    A vizet a sóval, olajjal együtt feltesszük forrni és amikor már forr, takarékra állítjuk a tüzet és a darát lassan szórva belekeverjük a vízbe. Folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon gyorsan be tud csomósodni és ha sűrűsödik, nagyokat rottyan, könnyen égési sérüléseket is okozhat. Kb. 10-15 percig kell kevergetni, ennyi idő alatt biztosan megfő. Ha kissé kihűlt, kanál segítségével kis gombócokat formázva tegyük a tányérra.

    Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu@
    A vizet a sóval, olajjal együtt feltesszük forrni és amikor már forr, takarékra állítjuk a tüzet és a darát lassan szórva belekeverjük a vízbe. Folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon gyorsan be tud csomósodni és ha sűrűsödik, nagyokat rottyan, könnyen égési sérüléseket is okozhat. Kb. 10-15 percig kell kevergetni, ennyi idő alatt biztosan megfő. Ha kissé kihűlt, kanál segítségével kis gombócokat formázva tegyük a tányérra.

    Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
    A vizet a sóval, olajjal együtt feltesszük forrni és amikor már forr, takarékra állítjuk a tüzet és a darát lassan szórva belekeverjük a vízbe. Folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon gyorsan be tud csomósodni és ha sűrűsödik, nagyokat rottyan, könnyen égési sérüléseket is okozhat. Kb. 10-15 percig kell kevergetni, ennyi idő alatt biztosan megfő. Ha kissé kihűlt, kanál segítségével kis gombócokat formázva tegyük a tányérra.

    Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu




















































Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Veruska, ez egy nagyon jól sikerült és ízletes étel!
    Nem is árt a kukorica darának egy kis reklám.
    Egészséges és finom!:)

    VálaszTörlés
  2. Én is főzök puliszkát mostanában, de fél liter vizet adok 15 dkg darához, és néhány perc alatt kész.Milyen terméket használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Coopban szoktam venni. Lehet, hogy kevesebb víz is elég lenne, de én biztosra megyek, hogy tuti megfőjön! :) Ennyi vízzel nem lesz teljesen kemény, éppen csak, hogy nem folyik szét.

      Törlés