Az elmúlt években barackból kizárólag lekvárt főztem. Azon túl, hogy órákig kell főzni, kevergetni, nagyon sok cukor kell bele, hogy tartósító nélkül tuti ne romoljon meg. A panellakás melegében ezt nem vállaltam, így dzsem lett belőle. A lehéjazást és magozást leszámítva, pár perc alatt készen van. A gyerekeknek nagyon ízlik, mondták is, hogy így sokkal jobb, tele van barackdarabokkal és nem olyan édes! :)
- 4 kg magozott sárgabarack
- 1400 g cukor
- 2 zacskó fűszeres Dr. Oetker 3:1 dzsemfix
- A barackokat megmossuk, adagonként pár másodpercre forró, lobogó vízbe tesszük. Egy nagy szűrővel kiszedjük, hűlni hagyjuk.
- A kihűlt barackok héját leszedjük, magjukat eltávolítjuk.
- Egy nagy főzőedényben összekeverjük a barackot, cukrot, dzsemfixet. Botmixerrel 2-3 másodpercig pürésítjük, ennyi bőven elég ahhoz, hogy dzsemünk jó sűrű legyen és gyümölcsdarabok is maradjanak benne.
- Közepes lángon forraljuk, a keletkező habot leszedjük. 15 perc főzés után csírátlanított üvegekbe szedjük, lezárjuk majd 5 percre fejtetőre állítjuk. Kihűlés után mehetnek a helyükre.
Finomságokat főztél be!
VálaszTörlés