Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. június 10., vasárnap

Zserbó





·        50 dkg finomliszt
·        25 dkg Rama margarin
·        1 tojás
·        2 dkg friss élesztő
·        1 cs. vaníliás cukor
·        1 mk. szódabikarbóna
·        2 evőkanál tejföl
·        10 dkg cukor
·        kb. 0,5 dl tej
·        3 csipetnyi só

A töltelékhez:

·        kb. 60 dkg baracklekvár
·        50 dkg darált dió
·        1 citrom reszelt héja
·        25 dkg cukor
·        1 csomag vaníliás cukor
·        2 evőkanál rum

A mázhoz:

·        4 evőkanál kakaópor
·        4 evőkanál cukor
·        pici víz
·        4 dkg margarin
·        1 kiskanálnyi tojás fehérje


Az élesztőt egy kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet összemorzsoljuk a lágy margarinnal, hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliás cukrot, szódabikarbónát, szobahőmérsékletű tejfölt, majd a tojást és a felfuttatott élesztőt is.  Kézzel alaposan összedolgozzuk, majd 10 perc pihentetés után 3 egyenlő részre osztjuk. Az első részt nagyon vékonyra, kb. 2-3 mm-re kinyújtjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az én tepsim mérete 35 x 30 cm. 

A töltelékez a darált diót összekeverjük a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, egy citrom reszelt héjával.
A tésztalapot megkenjük a baracklekvár felével, meghintjük a cukros dió felével, majd meglocsoljuk egy evőkanál rummal. Erre jön a következő réteg tésztalap, amit ismét megkenünk lekvárral, rászórjuk a dióval, meglocsoljuk rummal. A tetejét befedjük a harmadik lappal, majd egy tiszta konyharuhával letakarva 1 óráig pihentetjük. Sütés előtt villával enyhén megszurkáljuk, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40-45 perc alatt szép világos barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a mázt.

A csokimázhoz 4 evőkanál kakaóport és 4 evőkanál cukrot egy nagyon kevés vízzel (2-3 evőkanál) csomómentesre keverünk, addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad, majd hozzáadjuk a margarint is. Ha már langyos, belekeverjük a tojás fehérjét, attól a máz szép fényes lesz. A kihűlt tésztán egyenletesen elkenjük. Néhány óra kell, hogy a máz teljesen megdermedjen. Vékonyan felszeletelve tálaljuk. 



4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! De régen sütöttem zserbót pedig nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! És nagyon finom lett, pedig ez volt az első alkalom, hogy sütöttem. Szülinapi kérés volt, sok receptet átolvastam, mire összegyúrtam a sajátomat........gyorsan elfogyott :-)

    VálaszTörlés
  3. De jó, olyan jó szaftosnak néz ki:) Nekem is nemrég volt az első zserbóm, eddig mindig anyu sütötte,féltem is tőle, de elég jól sikerült. Boldog szülinapot az ünnepeltnek, jó az ízlése:)

    VálaszTörlés
  4. Ez a klasszikus nagy kedvencem!

    VálaszTörlés