- 4-5 felső csirkecomb
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-2 sárgarépa, fehérrépa
- 3 közepes fej burgonya
- őrölt kömény, só, bors, pirospaprika
- csipetnyi morzsolt majoránna
- néhány szál petrezselyem zöldje
- 1 tojás és liszt a levesbetéthez
- tejföl a tálaláshoz
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és egy nagyobb lábosban néhány evőkanál olajon lassú tűzön üvegesre pároljuk. Gyakran kevergessük meg, főleg a vége felé vigyázzunk rá, mert különben könnyen leéghet. Akkor jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép, áttetsző, aranybarna. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zúzott fokhagymát és 1-2 percig takarékon folyamatosan kevergetve enyhén megpirítjuk. Beletesszük a majoránnát, köményt, az egészet jól átkeverjük, majd félretesszük.
A csirkecombokat mossuk meg, bőrét vegyük le, a húst egy éles késsel fejtsük le a csontról. Kockázzuk fel és adjuk hozzá a fűszeres hagymaalaphoz, majd közepes lángon addig kevergessük, míg a húskockák kifehérednek. Ekkor húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, keverjük át és öntsük fel kb. 1,5- 2 liter vízzel. Adjunk hozzá egy kis kockákra feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fedjük le és kis lángon főzzük. A burgonya szét fog főni, egy fakanállal enyhén szét is nyomkodhatjuk és ettől jó testes lesz a levesünk. Miután a hús félpuhára főtt hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott répaféléket, meg a maradék 2 burgonyát. Ha szükséges utána ízesítjük sóval, borssal és majdnem készre főzzük.
A tojásból egy csipet sóval és annyi liszttel amennyit felvesz nokedli tésztát készítünk. Állaga a tejfölnél egy kicsit sűrűbb. Tésztaszaggatóval beleszaggatjuk a levesbe és megvárjuk míg a galuskák feljönnek a leves tetejére. További 4-5 percig takarékon forraljuk, a tetejét megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel . A tüzet elzárhatjuk, a leves elkészült.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése