· 60 dkg liszt
· 3 dkg élesztő
· 2 tojás
· 3 dl tej
· csipetnyi őrölt bors
· csipetnyi morzsolt oregáno
· 2 evőkanál olaj
· 1 csapott evőkanál só
· ½ konzerv kukorica
· 20 dkg vékonyra szeletelt sonka (csülöksonka, gépsonka)
· 25 dkg reszelt sajt
A paradicsommártáshoz::
130-150 g sűrített paradicsom, néhány levél friss vagy szárított, morzsolt bazsalikom, csipetnyi morzsolt oregáno, só, bors, cukor, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma
Az élesztőt egy kiskanál liszttel felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet egy nagy keletsztőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borst, morzsolt oregánót, olajat és a felvert tojásokat, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt alaposan összedolgozzuk. Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától. Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a paradicsommártást. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olajon kis lángon üvegesre pároljuk. Majd néhány kevergetés erejéig beletesszük a többi fűszert is, zúzott fokhagymát, valamint a sűrített paradicsomot. Jól átkeverjük az egészet, egyet rottyantunk rajta, majd félretesszük kihűlni.
Ha tésztánk megkelt, borítsuk egy nagy lisztezett deszkára, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki kb.1 cm vastagra, és egyenletesen oszlassuk el rajta a paradicsommártást. Szórjuk meg a kukoricával, valamint a kockákra vágott sonkával. Az egészet lazán tekerjük fel , majd egy éles késsel kb 1-1,5 cm csigákra vágjuk fel. A csigákat nem túl szorosan helyezzük egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt vagy vajjal kikent tepsire, és szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal, majd tegyük be a sütőbe 180 fokra. A sütőt nem kell előmelegíteni, így a csigák még tovább kelnek. 35-40 perc alatt készre sülnek.
Ez aztán finom lehet! Meg még annyi minden, amit láttam, miközben kalandoztam kicsit Nálad! Jövök még:-)
VálaszTörlésSzia Gerdi, örülök, hogy tetszik:-))
VálaszTörlés