· 60 dkg liszt
· 3 dkg élesztő
· kb 3 dl tej
· csipetnyi őrölt bors
· csipetnyi morzsolt oregáno
· 2 evőkanál olívaolaj
· 1 csapott evőkanál só
· ½ konzerv kukorica
· 20 dkg vékonyra szeletelt sonka (csülöksonka, gépsonka)
· 25 dkg reszelt sajt
A paradicsommártáshoz::
130-150 g sűrített paradicsom, néhány levél friss vagy szárított, morzsolt bazsalikom, csipetnyi morzsolt oregáno, só, bors, cukor, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma
- Az élesztőt egy kiskanál liszttel felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet egy nagy kelesztőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borst, morzsolt oregánót, olajat, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt alaposan összedolgozzuk.
- Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer.
- Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
- Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a paradicsommártást. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olajon kis lángon üvegesre pároljuk.
- Majd néhány kevergetés erejéig beletesszük a többi fűszert is, zúzott fokhagymát, valamint a sűrített paradicsomot.
- Jól átkeverjük az egészet, egyet rottyantunk rajta, majd félretesszük kihűlni.
- Ha tésztánk megkelt, borítsuk egy nagy lisztezett deszkára, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani.
- Nyújtsuk ki kb.1 cm vastagra, és egyenletesen oszlassuk el rajta a paradicsommártást.
- Szórjuk meg a kukoricával, valamint a kockákra vágott sonkával. Az egészet lazán tekerjük fel , majd egy éles késsel kb 1-1,5 cm csigákra vágjuk fel.
- A csigákat nem túl szorosan helyezzük egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt vagy vajjal kikent tepsire, és szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal, majd tegyük be a sütőbe 180 fokra.
- A sütőt nem kell előmelegíteni, így a csigák még tovább kelnek. 35-40 perc alatt készre sülnek.
Ez aztán finom lehet! Meg még annyi minden, amit láttam, miközben kalandoztam kicsit Nálad! Jövök még:-)
VálaszTörlésSzia Gerdi, örülök, hogy tetszik:-))
VálaszTörlés