Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. október 25., kedd

Zöldborsós sertéstokány puliszkával



·        1 kg sertéslapocka vagy tarja
·        10 dkg füstölt szalonna
·        35 dkg zöldborsó
·        6 nagy fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        1 tv paprika
·        Só, bors, pirospaprika
·        csipetnyi őrölt köménymag
·        két-három csipetnyi morzsolt majoránna
·        2 csapott evőkanál liszt
·        olaj

A puliszkához:

·        30 dkg kukoricadara
·        kb. 1, 5 liter víz
·        ½ dl olaj
·        1 evőkanál só


A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, majd beletesszük az apró kockákra vágott hagymát és gyakori kevergetéssel, kis lángon megdinszteljük. A hagyma mennyiségét tekintve ez elég hosszadalmas művelet, eltarthat vagy 15-20 percig. Ha készen van, beletesszük a zúzott fokhagymát, majoránnát, köménymagot, felszeletelt paprikát és jól átkeverjük az egészet. 


Majd jöhet bele a kockákra vágott hús. Sózzuk, borsozzuk és a húst fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd  felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Fedő alatt majdnem puhára főzzük. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.  Mivel most nincs borsószezon, üveges borsót használtam. Mikor a hús már szinte készen van, beletesszük a borsót, utána ízesítünk sóval, borssal, majd készre főzzük. Két kanál lisztet egy kis vízzel csomómentesre keverünk és hozzáadjuk a tokányhoz. Takarékon felforraljuk, kevergetjük, a liszt miatt könnyen leéghet.  Puliszkával tálaljuk. 




Puliszka elkészítése: én úgy szeretem, ha nem túl kemény, de nem is nagyon lágy. Az arányokkal egy kicsit bajban vagyok, mert rendszerint érzésből készítem, ha főzés közben túl keménynek ítélem, teszek még hozzá vizet, ha túl lágynak, akkor darát J A lényeg, hogy amikor késznek ítéljük, még könnyen keverhető legyen, de semmiképp nem folyékony. Hűlés közben szépen megszilárdul.
A vizet a sóval, olajjal együtt feltesszük forrni és amikor már forr, takarékra állítjuk a tüzet és a darát lassan szórva belekeverjük a vízbe. Folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon gyorsan be tud csomósodni és ha sűrűsödik, nagyokat rottyan, könnyen égési sérüléseket is okozhat. Kb. 10-15 percig kell kevergetni, ennyi idő alatt biztosan megfő. Ha kissé kihűlt, kanál segítségével kis gombócokat formázva tegyük a tányérra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése