Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. október 17., hétfő

Hagymás pogácsa



·        60 dkg liszt
·        25 dkg margarin
·        5 dkg élesztő
·        2 tojás
·        3 dl tej
·        ½ kiskanál cukor
·        2 csapott evőkanál só
·        3 fej hagyma
·        olaj
·        kb. 20 dkg reszelt sajt a tetejére


Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel melegen helyen felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal egy nagy kelesztőtálban jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, valamint a sót. Kézzel jól átgyúrjuk majd legalább 7-8 percig robotgéppel dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha már szépen hólyagosodik és elválik a tál oldalától. Félkemény tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk.  Konyharuhával letakarva 40-50 percig langyos helyen kelesztjük.
Közben a hagymákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, a végén pirítjuk is egy kissé. Arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,  5 percig pihentetjük, ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak és a tészta könnyebben nyújtható lesz. Ezután kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta  a hagymát és kétszer összehajtjuk.  Tiszta konyharuhával letakarjuk, és további 20 percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, pogácsaszaggatóval  vagy egy pohárral kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt vagy margarinnal, zsírral megkent tepsire helyezzük. A maradék tésztadarabkákból kézzel  kis pogácsákat formázunk, azokat is a tepsire tesszük. Egy éles késsel bevagdossuk a tetejüket és letakarva további 20 percig pihentetjük. Mialatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra, megkenjük a pogácsákat tojássárgával és megszórjuk a reszelt sajttal. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése