· 16 dkg rétesliszt
· 50 dkg finomliszt
· 2 tojás sárgája
· 6 dkg margarin
· 1 evőkanál olaj
· 11 g szárított élesztő
· 2-3 csipetnyi só
· 15 dkg cukor
· 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
· 1 citrom reszelt héja
· kb. 2,7 dl tej
· 1 felvert tojás a kenéshez
· 1 kisebb citrom leve
Max oldalán olvastam ezt a receptet, egy kis átalakítással, de fantasztikusra sikeredett. Nagy köszönet érte.
Először is nagyon fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek. A kétféle lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, szárított élesztőt, sót, valamint a reszelt citromhéjat. A meleg tejbe tesszük a margarint, a vaníliás cukrot, egy kanál olajat, a két tojás sárgáját. Míg a margarin megolvad, a tej is langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a liszthez és alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk. majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára duplájára kelesztjük. Nálunk most nem volt elég meleg a konyhában, nehezen is kelt meg, sokat kellett várni. Szárított élesztő helyet használhatunk persze friss élesztőt is, ebben az esetben 5 dkg-ot és a lisztbe keverés előtt futtassuk fel egy kis cukros langyos tejben.
Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 6 darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Majd mindegyik darabot sodorjuk ki kb. 30-35 cm hosszú egyforma hengerré és készítsünk belőlük két fonatot. Végül az egyik fonatot enyhén megnyomkodva tegyük rá a másikat. Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük 45 percig. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojás sárgával. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 15 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tál nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
Szerintem igazán jól sikerült! Ha elfogadsz egy tanácsot, csinálj egy olyat ahol a két fonást csinálsz, egy hármast alulra, arra pedig egy kettest. Össze fog kelni, és szép magas lesz.
VálaszTörlésKedves vagy, köszönöm a tanácsot is, mindenképp ki fogom próbálni. Most egy kakaós kalácsban gondolkodom, valahogy belejöttem ebbe a kalácsütögetésbe.
VálaszTörlésNagyon szépek a kalácsaid. Kedvet kaptam készíteni egyet. :)
VálaszTörlés