· 70 dkg finomliszt
· 2 tojás sárgája + 1 felvert tojás a tetejére
· 11 g száraz élesztő
· 2 evőkanál olaj
· 15 dkg cukor
· 2-3 csipetnyi só
· 2 csomag vaníliás cukor
· kb. 3 dl habtejszín
· 1 narancs leve, reszelt héja
· 2-3 csipetnyi őrölt fahéj, szegfűszeg
· 2 tábla étcsokoládé
Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek.
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót, száraz élesztőt, a tejszínt, tojássárgákat, reszelt narancshéjat, narancslevet, valamint a fűszereket. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat, kb. 8-10 perc alatt, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Ha kemény, nehezen gyúrható, akkor egy kis tejjel lazítsuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha nagyon nem akar megkelni, tegyük a kelesztő tálat a sütőbe, 50-55 fokra. Garantáltan meg fog kelni.
Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 3 egyenlő darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Majd mindegyiket nyújtsuk ki téglalap alakura, szórjuk meg a reszelt csokoládéval, majd a hosszanti oldalától kezdve lazán tekerjük fel. Kb. 25 cm. hosszú lett egy rúd. Ha mindhárom rúd megvan, összefonjuk őket.
Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsire, vagy megfelelő méretű hőálló tálba rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 45-50 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojással. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 10 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsire, vagy megfelelő méretű hőálló tálba rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 45-50 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojással. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 10 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése