· 60 dkg liszt
· 25dkg margarin
· 1 tojás + 1 felvert tojás a kenéshez
· 5 dkg élesztő
· kb. 2, 7 dl tej
· 1 csapott kiskanál cukor
· 1,5 evőkanál só
· 15-20 dkg reszelt sajt
· 1,5 evőkanál só
· 15-20 dkg reszelt sajt
Fontos, hogy a felhasznált alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet a lágy margarinnal jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást és a sót. Kézzel átgyúrjuk majd kézi robotgéppel 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy, ragacsos lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk. A tészta akkor jó, ha a dagasztásnál elválik a tál oldalától. Konyharuhával letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk. Két pogácsát egymásra helyezünk, majd sütőpapírral kibélelt vagy vajjal megkent tepsire tesszük. Ismét letakarjuk és további 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, a pogácsák tetejét egy éles késsel bevagdossuk, majd megkenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése