Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. február 8., szerda

Máglyarakás




·        10 kifli
·        0,5 dl tej
·        6 tojás
·        12 evőkanál cukor
·        1 csomag vaníliás cukor
·        1 kiskanál őrölt fahéj
·        5 dkg mazsola
·        10 dkg margarin + 3 dkg a tepsi kikenéshez
·        15 dkg darált dió
·        baracklekvár
·        1-2 evőevőkanál zsemlemorzsa
·        3 evőkanál méz


Mariann receptje után szabadon :-) Köszönöm a receptet. 

A tojásokat szétválasztjuk. A tojás sárgákat elkeverjük 8 evőkanál cukorral, két csomag vaníliás cukorral, az olvasztott margarinnal, majd hozzáadjuk  a langyos tejet is. A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. A mazsolát forró vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Két almát félreteszünk, a többit meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, félbe, majd ismét félbevágjuk és nagyon vékonyan felszeleteljük. 




Előveszünk egy nagy hőálló tálat vagy tepsit, az enyém 32 x 27 cm-es, kikenjük margarinnal majd megszórjuk 1-2 evőkanál zsemlemorzsával. A kiflik felét a cukros, tojásos tejbe áztatjuk, majd egymás mellé szorosan lerakjuk a tepsibe. A kiflikre rendezgetjük a az almaszeleteket. Megszórjuk bőven fahéjjal, a darált dió 2/3-val, két evőkanál cukorral,  mazsolával, néhány evőkanál baracklekvárral. Erre jön a következő réteg tejbe áztatott kifli. A félretett, megtisztított almákat karikázzuk fel, és tegyük a kiflikre 2-3 evőkanál baracklekvárral kísérve. Szórjuk meg fahéjjal, a maradék darát dióval.   

 


 A sütőt melegítsük elő 180 fokra és tegyük be máglyarakást kb. 20-25 percre. Mialatt sül és az ízek összeérnek, a tojás fehérjét verjük kemény habbá. Amikor majdnem kész, keverjünk bele 2 evőkanál baracklekvárt és verjük további 2 percig. A sütési idő letelte után simítsuk a habot a kiflikre, és csurgassuk rá a mézet. A hőfokot vegyük vissza 150 fokra és addig süssük, míg  a tojáshab krémszínű lesz.
Hidegen szépen szeletelhető. 


4 megjegyzés:

  1. Isteni lehet és milyen gyönyörű magas lett. Az én családom valami oknál fogva nem kedveli, pedig általában minden jöhet. Én viszont igen, szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Én most sütöttem először, a gyereknek nagyon ízlett:-)

    VálaszTörlés
  3. Ha most sütötted először, akkor csak gratulálni tudok, mert gyönyörű lett és igen guszta:):):) Ezt én is szívesen megkóstolnám:):)
    Hello, Tücsi vagyok, most ismerkedem a blogoddal, és szeretném megköszönni, hogy követőm lettél.:-)

    VálaszTörlés
  4. Most látom csak, hogy az akkori megjegyzésem nem jelent meg ...... pedig gratuláltam !!! annyira szép lett ! Ma én is máglyarakást sütök, és emlékeztem, hogy a Tiéd még sokkal szebb lett, így gondoltam átolvasom mielőtt nekilátok. :)

    VálaszTörlés