Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. február 2., csütörtök

Sajtkrémes kalács

 
·        60 dkg finomliszt
·         5 dkg friss élesztő
·        2 tojás sárgája
·        kb. 2,7 dl tej + egy kevés, ha a tészta kívánja
·        10 dkg margarin
·        1 csapott evőkanál só
·        20 dkg reszelt sajt ( a fele lehet füstölt is)
·        15 dkg natúr vagy zöldfűszeres vajkrém
·        morzsolt, szárított petrezselyem
·        1 felvert tojás a kenéshez


Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót, 2 tojás sárgáját, olvasztott margarint, majd a felfuttatott élesztős tejet . Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat,  kb. 8-10 perc alatt, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Ha kemény, nehezen gyúrható, akkor egy kis tejjel lazítsuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha nagyon nem akar megkelni, tegyük a kelesztő tálat a sütőbe, 50-55  fokra.








Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, válasszuk ketté és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. A reszelt sajt harmadát tegyük félre, hogy a kalács tetejét is bőven megszórhassuk.
Mindkét tésztadarabot nyújtsuk kb. 1 cm vékony téglalappá, kenjük meg a vajkrémmel, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, szárított petrezselyemmel. A hosszabb oldalától indulva, lazán tekerjük fel, majd a két tekercset csavarjuk össze, végeit nyomkodjuk meg.  A fonatot tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, vagy hőálló tálba, kenjük le a tetejét  felvert tojással majd toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 50-60 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojással, majd szórjuk meg a félretett reszelt sajttal.  180 fokon kb. 45-50 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük. Reggelire, vacsorára, egy pohár friss joghurttal  vagy kefirrel nagyon finom.



1 megjegyzés: