Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 22., vasárnap

Töki pompos




·        50 dkg finomliszt
·        3 dkg friss élesztő
·        1 csapott evőkanál só
·        3 kanál olaj
·        2 közepes fej főtt burgonya
·        1 teáskanál cukor
·        2-2,3 dl a burgonya főzővízéből

A tetejére:

·        1 nagy pohár tejföl, só, bors
·        2 gerezd zúzott fokhagyma vagy granulátum
·        1 nagy fej lila hagyma
·        kb 20 dkg apróra vágott bacon szalonna és kolbász
·        szeletelt konzerv gomba
·        10-15 dkg reszelt sajt


A töki pompos, más néven langalló, kenyérlángos, a vásárok kemencében sütött kedvelt csemegéje. Kemence híján itthon sütőben sütöttem, így is nagyon finom lett.

Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros burgonya főzőlében. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót, a kihűlt, összetört főtt burgonyát, majd a felfuttatott élesztőt . Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a három kanál olajat,  kb. 8-10 perc alatt. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Ebből azt adagból egy nagy tepsinyi, vagy 3-4 kisebb pompost süthetünk. Én most az utóbbit választottam.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kb. 1,5 cm-re kinyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Van aki 5 percig elősüti, én nem szoktam, szeretem ahogy a fokhagymás tejföllel összesül. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, ízesíthetjük sóval, borssal,majd rákenjük a tésztára. Erre jön a reszelt sajt, bacon, kolbászkarikák, gomba, vékony karikákra vágott hagyma. 20 percig pihentetjük, majd 220 fokos sütőben megsütjük. 




6 megjegyzés:

  1. Guszta! Ezt én is nagyon szeretem.Sőt most is megtudnám enni ha közelebb lenne!:)

    VálaszTörlés
  2. Irtó jól néz ki:) Mi is szeretjük, a pizzával vetekszik népszerűségben. Erre is azt lehet pakolni, amit csak szeretnénk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Én sem szoktam betartani, hogy csak bacon a tetején, azt pakolgatok ami éppen itthon van. Megunhatatlan számomra :-)

      Törlés
  3. Annyiszor hallottam már ennek az ételnek a nevét így, ahogy nálad szerepel, de igazából sosem tudtam, hogy mit takar. ÍGy viszont már érthető, hiszen én kenyérlángos néven ismerem......de még sosem csináltam itthon.....na majd ha ráérek, elviszem a receptedet :-)

    VálaszTörlés
  4. De szép gazdagon feltétes!!

    VálaszTörlés
  5. Magában is nagyon finom, meg lehet kenni lekvárral, tejföllel... stb...

    VálaszTörlés