Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 18., vasárnap

2012. március 15., csütörtök

Fekete-erdő torta





A meggyes krémhez:

·        2 üveg meggybefőtt
·        1 csomag vaníliás pudingpor
·        1 csomag puncs pudingpor
·        6 evőkanál cukor

A tejszínes krémhez:

·        5 dl habtejszín
·        1 púpos evőkanál zselatinpor
·        1 dl víz
·        2 evőkanál cukor

·        4 evőkanál rumaroma, reszelt csoki a  tetejére



Életem első Fekete-erdő tortája. Tegnap sütöttem és már csak egy-két szelet maradt belőle, jelentem, nagyon finomra sikeredett. Sok receptet végigolvastam, mire összegyúrtam a magam elképzeléseit.

Miután megsütöttük a kakaós tortaalapot és hagytuk kihűlni egy hosszú, éles késsel vágjuk három lapra. Fontos, hogy az alsó lap egy kicsit vastagabb legyen a többinél és nagyon egyenes. Elég sok anyagot kell elbírnia. Házi meggybefőttet használtam, ami elég édes és fűszerezett volt, a meggyléhez nem kellett már semmit adagolni. Ha bolti befőttet használunk, nyugodtan ízesítsük kedvünk szerint további cukorral, illetve őrölt fahéjjal. A meggyes krém elkészítésekor először is kimagozzunk egy üvegnyi meggyet. A maradékot felhasználjuk a díszítésnél, illetve a gyerekek nagyon örültek egy kis plusz meggynek :-) 6 dl meggylevet felfogunk, ennyi kell a puding készítéséhez. A két pudingport összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot és néhány evőkanál meggylével csomómentesre keverjük. Majd hozzáadjuk a többi levet is és takarékon, gyakori kevergetéssel besűrítjük. Ne hagyjuk magára, mert könnyen leéghet, becsomósodhat. Ha besűrűsödött, keverjük bele a meggyszemeket és hagyjuk langyosra kihűlni. Ezalatt elkészítjük a tejszínes krémet. 




Az utóbbi időben növényi alapú habtejszínt használok, Hulalát, név szerint, nagyon megtetszett az íze, külön cukrozást nem is nagyon igényel, könnyen felverhető és jó kemény állagú. A habtejszínt felverjük, ízlés szerint adhatunk hozzá egy-két evőkanál cukrot. A zselatinport egy dl hideg vízben áztatjuk, majd lassú tűzön felolvasztjuk, forrnia nem szabad. Kevergetve lehűtjük egy kissé, majd hozzáadva egy kanál habot, jól átkeverjük, majd az egészet belecsorgatjuk a tejszínhabba és átkeverjük. 

Ha meggyes puding már kezd dermedni, elkezdjük a torta rétegezését. A alsó lapot meglocsoljuk néhány kanálnyi meggylével, amibe előzőleg belekevertük a rumaromát. Használhatunk rumot is, van aki pálinkával locsolja meg a tortát, de nálunk a gyerekek miatt maradt az aroma. A puding felét elsimítjuk a tortalapon, erre kerül egy adagnyi tejszínhab, pontosan nem mértem ki, hogy mennyi, de kb. az egész 1/3-a. Erre jön a második tortalap, óvatosan tegyük rá, nehogy a töltelék kifolyjon. Ha úgy látjuk, hogy a puding még nem elég kemény és folyna ki oldalt, akkor inkább várjuk 10-15 percet és csak utána tegyük a második lapra a többi tölteléket. Ugyanilyen sorrendben, meggyes puding, rá a tejszínhab és a torta teteje. A megmaradt tejszínhabbal bevonjuk az egész tortát, a tetejét habzsák segítségével körbedíszítjük, kirakjuk meggyszemekkel és megszórjuk reszelt csokival.  Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és szeleteléskor ne essen szét.




A jól bevált tortaalapom



·        6 tojás
·        8 púpos evőkanál liszt
·        2 evőkanál kakaó
·        10 evőkanál cukor
·        ½ csomag sütőpor
·        2 csipetnyi só
·        2 evőkanál víz
·        margarin a forma kikenéséhez


 Nagyon sokféle receptet kipróbáltam, több kevesebb sikerrel. Hol összeesett a tészta, hol a teteje lett olyan, mint egy mini piramis, vagy betonkemény lett a tésztája. Már már feladtam, amikor rátaláltam erre a receptre és azóta csak ezt sütöm, mindig nagyon jól sikerül. Bátran merem ajánlani. 

A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát, az enyém 23 cm átmérőjű és alaposan kivajazzuk az alját, oldalát.  A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt és a sok keveréstől világossárga habot kapunk, sok apró légbuborékkal.  A tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a két kanál vizet, majd hozzácsurgatjuk  a sárgáját is. Végül finom mozdulatokkal egy fakanállal 1/3 részenként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz keverjük. 

A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 150 fokra és további 25 percig sütjük. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a piskóta összeesik.  Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha  a tészta ráragad a tűre, süssük tovább egy kicsit. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk a kívánt lapmennyiségre.

2012. március 14., szerda

Sörben sült csülök tepsis burgonyával

 


A csülök előfőzéséhez:

·        1 nyers sertéscsülök ( 1-1,5 kg)
·        1 liter barna sör
·        2 evőkanál só
·        5-7 szem egész szegfűbors
·        néhány szem szegfűszeg
·        3 babérlevél
·        1 csapott kiskanál majoránna
·        1 vöröshagyma
·        3-4 gerezd fokhagyma

A sütéshez:

·        4-5 evőkanál zsír
·        1,5 kg burgonya
·        1 fej vörös hagyma
·        4 gerezd fokhagyma


A csülköt megmossuk, beletesszük egy nagy lábosba, felöntjük 9 dl sörrel valamint annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a sót, szegfűborst, szegfűszeget, babérleveleket, félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ez 2,5 - 3óráig is eltarthat. Ha van kuktánk, akkor használjuk azt, abban az esetben kb. másfél óra alatt megpuhul. A csülök akkor jó, ha már szinte magától leválik a csontról.

 Ha készen van, még melegen kicsontozzuk, most nekem annyira jól sikerült, hogy lazán ki tudtam húzni belőle  a csontot és a csülök szépen egyben maradt. Átesszük egy tepsibe, köré rendezgetjük a megpucolt, negyedbe vágott krumplit, a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát. Megsózzuk, aláöntjük a megmaradt 1 dl barna sört, és  a krumplira itt ott zsírt kenünk. Az egészet lefóliázzuk és 40 perce betoljuk a 180-200 fokos sütőbe. Ezután levesszük a fóliát és a csülköt gyakran meglocsolva a pecsenyelével, pirosra pirítjuk. Ez még kb. további 30-40 perc. Párolt káposzta illik hozzá.

Jó étvágyat kívánok!


2012. március 13., kedd

Parasztreggeli




·        8 tojás
·        némi maradék sült krumpli
·        8-10 dkg erdélyi szalonna
·        1 közepes fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 dl tej vagy főzőtejszín
·        só, bors, két csipetnyi pirospaprika
·        néhány karika kolbász
·        olaj vagy zsír


Ezt a tartalmas reggelit akkor szoktam készíteni, ha előző estéről maradt egy kis sült krumpli, kb. 1 krumplinyi. Valójában egy sült krumplis omlettről van szó, a többi hozzávaló szinte mindig megtalálható a hűtőben. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. A szalonnát kb. fél cm-es csíkokra vágjuk és egy  serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és gyakori kevergetéssel üvegesre pároljuk.  Ezután beletesszük a zúzott fokhagymát, csipetnyi pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a felkockázott sült krumplit is. Átkeverjük és beleöntjük a lazán felvert tejes/tejszínes tojást.  Egyszer átkeverjük, a tetején elrendezgetjük a kolbászkarikákat és takarékon, lefedve kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Kevergetni többet nem szabad. Ha a teteje már szilárd, levesszük a tűzről. Szeletelve tálaljuk. Friss saláta, savanyúság illik mellé.  
Jó étvágyat kívánok!


2012. március 10., szombat

Őszibarackos, almás csirekemell olvasztott sajttal a tetején




·        1 kicsontozott csirkemell
·        só, bors
·        őszibarack befőtt
·        2-3 alma
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 evőkanál méz
·        20 dkg reszelt sajt
·        olaj a sütéshez

A csirkemellet megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk. Beletesszük egy mélyebb tálba, sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük zúzott fokhagymával, 4-5 evőkanálnyi olajat adva hozzá. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük és ebben a pácban hagyjuk legalább 2 órán keresztül. Utána egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk és közepes lángon oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük a csirkemell filéket, és a szeleteket átesszük egy tepsibe, vagy más hőálló tálba.

A megmaradt zsiradékon átforgatjuk a meghámozott, felszeletelt almát, majd a hús köré rendezgetjük. A szaftot ráöntjük. A hússzeletekre egy-egy félbevágott barackot teszünk, az almák közé is teszünk néhány kisebb darabra vágott barackszeletet. Az egészre rácsorgatunk  egy evőkanál mézet és 20 percre betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Majd kivesszük, megszórjuk a barackos hússzeleteket reszelt sajttal és már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, míg a sajt elolvad a tetején. Hasábburgonya, krumplipüré, hagymás krumpli illik hozzá. 


2012. március 7., szerda

Mandulás narancsos kalács



·        70 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás
·        2 dl tej
·        1 nagy narancs reszelt héja és leve
·        15 dkg margarin
·        15dkg cukor
·        két csipetnyi só
·        150 g darált mandula + 6 evőkanál cukor +5 dkg olvasztott margarin
·         őrölt fahéj
·        1 tojás a kenéshez
·        1 zacskó vaníliás cukor 


Az élesztőt egy kiskanál liszttel valamint egy kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet egy kelesztő tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, cukrot, két csipetnyi sót. A tojásokat felverjük, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt a liszthez keverjük. Belereszeljük a narancs héját, valamint  hozzáadjuk a levét is.  Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Akkor jó, ha ruganyos, közepesen lágy, és nem ragad a kezünkhöz.

Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, felezzük el és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki mindkét darabot kb. 1 cm vastagra, majd kenjük meg olvasztott margarinnal, és hintsük meg a darált mandulával, cukorral, ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal. Én bolondulok a fahéjért, ezért bőven adtam neki. Lazán tekerjük fel, majd a két tekercset csavarjuk össze és helyezzük egy kör alakú sütőpapírral bélelt hőálló tálba. Én egy nagy jénai tálat szoktam használni. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kalács tetejét kenjük le a felvert tojással, hintsünk meg egy csomag vaníliás cukorral,  majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 1 óra 20 perc óra alatt süssük aranybarnára. Ha a teteje túlságosan pirulna, tegyünk rá egy sima fehér papírt vagy sütőpapírt, és így süssük tovább. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad rá a tészta, készen van. Vegyük ki és kihűlés után szeleteljük. Melegen fogyasztva komoly gyomor fájdalmaknak nézhetünk elébe.
 Ha előreláthatóan nem fogy el az egész, fagyaszthatunk is belőle. 





2012. március 5., hétfő

Zakuszkás omlett




·        7 tojás
·        1 dl tejszín
·        3-4 evőkanál zakuszka
·        7-8 dkg reszelt sajt a tetejére
·        olaj vagy zsír



Mivel a zakuszka eleve tartalmazza a zöldségeket és a fűszereket, ez az omlett nagyon hamar és egyszerűen elkészíthető. Egy serpenyőben kevés olajon vagy zsíron átfuttatjuk a zakuszkát, éppen csak annyira, hogy egyszer rottyanjon. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt és enyhén megsózzuk. Ezután a tojásokat hozzáadjuk a zakuszkához, lazán átkeverjük, majd takarékon lefedve kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Kevergetni többet nem szabad. Ha a teteje már szilárd, levesszük a tűzről és megszórjuk reszelt sajttal.
Jó étvágyat kívánok!

2012. március 2., péntek

Tavaszi zöldségleves




  •        6 csirke szárny
  •        1 fej vöröshagyma
  •       2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél
  •        2-2 sárgarépa, fehérrépa
  •        4 közepes fej burgonya
  •     1 karalábé, ¼ fej zellergumó
  •        őrölt kömény, só, bors, pirospaprika
  •        csipetnyi morzsolt majoránna
  •        néhány szál petrezselyem zöldje
  •    olaj

Mindig gondban voltam a csirke szárnnyal, mert amilyen finom a húsa, olyannyira nem mutat ízlésesen a tányéron. De miután megtanultam, hogy a vékony szárnyrészét levágva, olyan lesz, mint egy kis szívecske, előszeretettel készítek belőle levest és egyéb finomságokat.

Tehát a csirke szárnyak vékonyabb szárnyrészét a porcnál levágjuk, így sokkal gusztusosabban mutatnak a szárnyak és könnyebben kezelhetők is. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és egy nagyobb lábosban néhány evőkanál olajon lassú tűzön üvegesre pároljuk. Gyakran kevergessük meg, főleg a vége felé vigyázzunk rá, mert különben könnyen leéghet. Akkor jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép, áttetsző, aranybarna. Ekkor hozzáadjuk a megmosott szárnyakat és mindkét oldalát 1-2 perc alatt enyhén megkapatjuk. 

Hozzáadjuk a megtisztított zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd belekeverjük a többi fűszert is, majoránnát, borst, őrölt köményt, babérlevelet. Levéve a tűzről megszórjuk egy-két csipet pirospaprikával, beletesszük a vékonyan felszeletelt zellerdarabokat, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel.
Adjunk hozzá egy kis kockákra feldarabolt burgonyát, sózzuk, fedjük le és kis lángon főzzük. A burgonya  szét fog főni, egy fakanállal  enyhén szét is nyomkodhatjuk és ettől jó testes lesz a levesünk. Miután a hús majdnem puhára főtt hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott répaféléket, felkockázott karalábét,  meg a maradék 3 burgonyát. Ha szükséges utána ízesítjük sóval, borssal és készre főzzük. Ha elkészült, a tetejét megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. 8-10 adag lesz belőle.


2012. március 1., csütörtök

Díjat kaptam!


Ma reggel nagy meglepetésben volt részem, Rózától díjat kaptam!

Ezúton is nagyon szépen köszönöm neki, hogy rám gondolt. Egyúttal szeretném tovább is adni, olyan embereknek, akiknek írásait, bejegyzéseit, fotóit mindig nagy örömmel olvasom, nézegetem.

A díj szabályai:
1. Linkeld be annak a blogját, akitől a díjat kaptad.
2. Tedd ki a díjat a blogra.
3. Jelölj meg 5 kétszáznál kevesebb követővel rendelkező bloggert, akinek a díjat tovább szeretnéd adni.
4. Írj egy hozzászólást az 5 díjazottnak, amelyben értesíted őket a díjról.
 
És akkor jöjjön az én listám:
 
Trollanyu: mert hasonlóan hozzám, neki is három gyerkőc rágja a fülét finomságok után, és mert különleges ételeket készít
Aleda: mert földim, és gyönyörű fotóival mindig megörvendezteti lelkem
Barbi: mert én is szeretem a hasam
eSti: a meseszerű babáiért és a csodás szappanért
Zsuzsa: mert tetszik a lendülete

Fogadjátok szeretettel tőlem ezt a díjat! További szép napot kívánok Mindenkinek!