· 70 dkg liszt
· 3 dkg élesztő
· 2 tojás
· 2 dl tej
· 1 nagy narancs reszelt héja és leve
· 15 dkg margarin
· 15dkg cukor
· két csipetnyi só
· 150 g darált mandula + 6 evőkanál cukor +5 dkg olvasztott margarin
· őrölt fahéj
· 1 tojás a kenéshez
· 1 zacskó vaníliás cukor
Az élesztőt egy kiskanál liszttel valamint egy kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet egy kelesztő tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, cukrot, két csipetnyi sót. A tojásokat felverjük, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt a liszthez keverjük. Belereszeljük a narancs héját, valamint hozzáadjuk a levét is. Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Akkor jó, ha ruganyos, közepesen lágy, és nem ragad a kezünkhöz.
Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, felezzük el és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki mindkét darabot kb. 1 cm vastagra, majd kenjük meg olvasztott margarinnal, és hintsük meg a darált mandulával, cukorral, ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal. Én bolondulok a fahéjért, ezért bőven adtam neki. Lazán tekerjük fel, majd a két tekercset csavarjuk össze és helyezzük egy kör alakú sütőpapírral bélelt hőálló tálba. Én egy nagy jénai tálat szoktam használni. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kalács tetejét kenjük le a felvert tojással, hintsünk meg egy csomag vaníliás cukorral, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 1 óra 20 perc óra alatt süssük aranybarnára. Ha a teteje túlságosan pirulna, tegyünk rá egy sima fehér papírt vagy sütőpapírt, és így süssük tovább. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad rá a tészta, készen van. Vegyük ki és kihűlés után szeleteljük. Melegen fogyasztva komoly gyomor fájdalmaknak nézhetünk elébe.
Ha előreláthatóan nem fogy el az egész, fagyaszthatunk is belőle.
Gyönyörűűű!!! Nagyon fincsi lehet, de szívesen megkóstolnám... ;-)
VálaszTörlésKöszönöm.
VálaszTörlésNagyon szépséges a kalácsod, imádom az ilyeneket:) Nekem is van egy narancsos diókrémes kalácsom, az is isteni finom volt.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA Gasztroblogok oldalról navigáltam ide hozzád, és ha nem bánod egy díjat szeretnék továbbadni neked, amit a blogomon tettem közzé.
Nagyon sok kipróbálandó receptet találtam nálad, köszönöm!
Margaretta
Ez a gyönyörű kalács isteni finom lehetett!!!
VálaszTörlésAz volt :-))
TörlésSzép és finooom!!!!
VálaszTörlés