A csülök előfőzéséhez:
· 1 nyers sertéscsülök ( 1-1,5 kg)
· 1 liter barna sör
· 2 evőkanál só
· 5-7 szem egész szegfűbors
· néhány szem szegfűszeg
· 3 babérlevél
· 1 csapott kiskanál majoránna
· 1 vöröshagyma
· 3-4 gerezd fokhagyma
A sütéshez:
· 4-5 evőkanál zsír
· 1,5 kg burgonya
· 1 fej vörös hagyma
· 4 gerezd fokhagyma
A csülköt megmossuk, beletesszük egy nagy lábosba, felöntjük 9 dl sörrel valamint annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a sót, szegfűborst, szegfűszeget, babérleveleket, félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ez 2,5 - 3óráig is eltarthat. Ha van kuktánk, akkor használjuk azt, abban az esetben kb. másfél óra alatt megpuhul. A csülök akkor jó, ha már szinte magától leválik a csontról.
Ha készen van, még melegen kicsontozzuk, most nekem annyira jól sikerült, hogy lazán ki tudtam húzni belőle a csontot és a csülök szépen egyben maradt. Átesszük egy tepsibe, köré rendezgetjük a megpucolt, negyedbe vágott krumplit, a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát. Megsózzuk, aláöntjük a megmaradt 1 dl barna sört, és a krumplira itt ott zsírt kenünk. Az egészet lefóliázzuk és 40 perce betoljuk a 180-200 fokos sütőbe. Ezután levesszük a fóliát és a csülköt gyakran meglocsolva a pecsenyelével, pirosra pirítjuk. Ez még kb. további 30-40 perc. Párolt káposzta illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Laktató és nagyon finom!
VálaszTörlésKöszönöm.
VálaszTörlés