- 6 csirke szárny
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél
- 2-2 sárgarépa, fehérrépa
- 4 közepes fej burgonya
- 1 karalábé, ¼ fej zellergumó
- őrölt kömény, só, bors, pirospaprika
- csipetnyi morzsolt majoránna
- néhány szál petrezselyem zöldje
- olaj
Mindig gondban voltam a csirke szárnnyal, mert amilyen finom a húsa, olyannyira nem mutat ízlésesen a tányéron. De miután megtanultam, hogy a vékony szárnyrészét levágva, olyan lesz, mint egy kis szívecske, előszeretettel készítek belőle levest és egyéb finomságokat.
Tehát a csirke szárnyak vékonyabb szárnyrészét a porcnál levágjuk, így sokkal gusztusosabban mutatnak a szárnyak és könnyebben kezelhetők is. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és egy nagyobb lábosban néhány evőkanál olajon lassú tűzön üvegesre pároljuk. Gyakran kevergessük meg, főleg a vége felé vigyázzunk rá, mert különben könnyen leéghet. Akkor jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép, áttetsző, aranybarna. Ekkor hozzáadjuk a megmosott szárnyakat és mindkét oldalát 1-2 perc alatt enyhén megkapatjuk.
Hozzáadjuk a megtisztított zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd belekeverjük a többi fűszert is, majoránnát, borst, őrölt köményt, babérlevelet. Levéve a tűzről megszórjuk egy-két csipet pirospaprikával, beletesszük a vékonyan felszeletelt zellerdarabokat, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel.
Adjunk hozzá egy kis kockákra feldarabolt burgonyát, sózzuk, fedjük le és kis lángon főzzük. A burgonya szét fog főni, egy fakanállal enyhén szét is nyomkodhatjuk és ettől jó testes lesz a levesünk. Miután a hús majdnem puhára főtt hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott répaféléket, felkockázott karalábét, meg a maradék 3 burgonyát. Ha szükséges utána ízesítjük sóval, borssal és készre főzzük. Ha elkészült, a tetejét megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. 8-10 adag lesz belőle.
Finom, nagyon ínycsiklandóan fest, és milyen szuper az a pöttyös tálka:)
VálaszTörlésKöszönöm. A tálkát Jézuska hozta :-)
VálaszTörlés