Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 29., vasárnap

Mogyorókrémes rózsakalács




·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás
·        2,5-3 dl tej
·        15 dkg margarin
·        15dkg cukor
·        1 citrom reszelt héja
·        3 csipetnyi só
·        1 üveg mogyorókrém
·        15 dkg darált dió
·        2-3 csipetnyi fahéj
·        1 tojás a kenéshez


Most sütöttem először ilyen kalácsot, hatalmas sikere volt a gyerekek körében. Tésztája hasonló a jól bevált kalácstésztához, csak a formázása nem hagyományos. Még melegen szétszedhető csigákra, kihűlve könnyen szeletelhető, vajjal vékonyan megkenve igazi csemege.

Az élesztőt egy kiskanál liszttel, valamint egy kiskanál cukorral felfuttatjuk egy kevés langyos tejben. A lisztet egy kelesztő tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, cukrot, két csipetnyi sót, a citrom reszelt héját,  valamint a fahéjat. A tojásokat felverjük, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt a liszthez keverjük. A maradék tejet óvatosan adagoljuk, a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel.  Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk, ami  nem ragad a tál oldalához.

Kilisztezett tálban, kevés liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd óvatosan kenjük meg a mogyorókrémmel, majd hintsük meg a darált dióval. Lazán tekerjük fel, mint egy tekercset, majd vágjuk 1,5 cm-es darabokra, kb. 13-15 darab lesz belőle. A csigákat egymás mellé fektetve óvatosan tegyük bele egy margarinnal kikent kapcsos tortaformába. Ha nem elég nagy a formánk, a megmaradt csigákat tegyük lazán a tetejére. Nálam most ez a helyzet fordult elő, elég kicsi a formám, ezért egy nagyobbacska jénaiban sütöttem, de így is kétemeletes lett. Fedjük le konyharuhával és kelesszük a duplájára. A dupla réteg miatt ez egy kicsit időigényesebb, nekem most másfél óra is kellett, hogy szépen megkeljen. Betehetjük az 50 fokos sütőbe is, talán akkor hamarabb megkel. 





Ha már megkelt, a tetejét kenjük le a felvert tojással, majd tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 1-1 óra 20 perc óra alatt süssük aranybarnára. Ez függ a sütőtől is, illetve, hogy hagyományos vagy légkeveréses a sütőnk. Az utóbbinál elegendő a 170 fok is.  Ha a teteje túlságosan pirulna, tegyünk rá egy sima fehér papírt vagy sütőpapírt, és így süssük tovább.  Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad rá a tészta, készen van. Vegyük ki és a formában hagyjuk kihűlni. Ha előreláthatóan nem fogy el az egész, fagyaszthatunk is belőle. 







7 megjegyzés:

  1. Gyönyörű látvány, hát még az íze milyen finom lehet:) Úgy látszik ez egy kalácsos hétvége:) További szép napsütéses napokat Nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Nálunk mindenféle kalács hamar elfogy, a gyerekek nagyon szeretik. Az ilyen töltötteket meg különösen :-)

      Törlés
  2. Fincsi lehet, nálunk is kalács volt a hétvégén:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kalácshétvége volt, sokan sütöttünk most :-))

      Törlés
  3. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés