·
1,5 kg csont nélküli sertéstarja
·
kb. 5-6 evőkanál zsír
·
4 gerezd fokhagyma
·
2 fej vöröshagyma
·
só, bors
·
4-5 db burgonya
·
sült hús fűszerkeverék
Az új jénai
tálam felavatása :-)
A tarját
megmossuk, lecsepegetjük, sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük 1 zúzott
fokhagymával, valamint a
fűszerkeverékkel. Lefedve, hűtőszekrényben legalább 3 órán át pihentetjük.
A jénai tálba
beletesszük húst, persze ha nincs ekkora jénaink, jó a római tál vagy egyéb
mélyebb tepsi. A hús köré rendezgetjük a megpucolt, négybe vágott burgonyát, a
szintén négybe vágott hagymát, fokhagymagerezdeket, néhány evőkanálnyi zsírt
pöttyintünk ide oda. Majd lefedjük a jénai tetejével és betesszük a 200 fokos
előmelegített sütőbe. kb. 2 órán át pároljuk, sütjük, a fedőt sem kell levenni,
a tál szinte magától tudja, mi a dolga. Két óra alatt csodásan megpuhult, majd
megpirult a hús.
Melegen burgonyapürével tálaltam, bármilyen
savanyúság, saláta vagy tartármártás illik hozzá. Másnap hidegen felszeletelve,
friss, ropogós zsíros kenyérre pakolva mennyei lakoma!
Ujjjujjúúújjj! Nem új, csak tetszik és ujjongok. :)
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt! :))
Köszönöm! Neked is Boldog Karácsonyt kívánok......:-))
TörlésA jénait hideg sütőbe tetted vagy előmelegítettbe, és egy kis vizet nem öntöttél a hús alá? Éva
VálaszTörlésÉva, 200 fokos előmelegített sütőbe tettem és semmi vizet nem raktam alá. A krumpli meg a hús is annyi levelet ereszt, hogy a végén még néhány kanálnyit le is vettem. Verus
VálaszTörlés