·
1,5 kg savanyított gyalult káposzta
·
egy fej savanyított
káposzta
·
10 dkg füstölt szalonna
·
1 szál füstölt parasztkolbász
·
50 dkg füstölt comb,
tarja vagy oldalas
·
½ füstölt csülök
·
3 vöröshagyma
·
4 gerezd fokhagyma
·
3-4 csipetnyi köménymag
·
bors, őrült
pirospaprika, 4-5 babérlevél
·
kb. 2 evőkanál zsír
A gombócokhoz:
·
1,5 kg darált hús
·
30 dkg rizs
·
2 tojás, 1 fej vöröshagyma
·
két csipetnyi
pirospaprika
·
1 csapott kiskanál só
·
2 csipetnyi bors
Először is az adagok miatt nagycsaládosoknak ajánlom :-)
Persze nyugodtan lehet felezni, illetve fagyasztani.
A hozzávalók
vásárlásánál a legfőbb szempont, hogy minőségi alapanyagokat válasszunk. Füstölt
húsnak nagyon finom a tarja, comb, oldalas, de mehet bele füstölt
csülök is. Ilyen szempontból a recept nem annyira kötött, attól függ, hogy
milyen húsárut kapunk a hentesnél. A kolbász kiválasztásánál a lényeg, hogy puha, füstölt parasztkolbászt válasszunk.
Ha lehetőségünk van rá, darált húsnak aprólékot válasszunk, amit otthon
ledarálunk, kellően szaftos, húsos, zsíros, és ami fontos, nem száraz. Káposztának
évek óta a vecsésit használom, mindig finom szálra gyalulják és nem is túl sós, savanyú.
És akkor jöjjön
maga az elkészítés. A csülköt kb. fél óra alatt kuktában előfőzzük. A káposztát, ha szükséges átmossuk, a levet
félretesszük, hátha szükség lesz még rá a végén.
A szalonnát apró kockákra vágjuk és gyakori
kevergetéssel, kis lángon egy kis zsiradékon enyhén megpirítjuk. A vöröshagymát
megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk az üvegesre pirított szalonnához
és megdinszteljük. Beletesszük a zúzott fokhagymát is és kb. egy percig kevergetve pirítjuk.
Majd beleteszünk egy réteg káposztát, enyhén megkeverjük, rápakoljuk a húsok,
karikákra vágott kolbász felét, majd erre jönnek a töltött káposzták, szép
sorban, körkörösen lerakva. Ízlés szerint megszórjuk, borssal, pirospaprikával,
őrölt köménnyel, beleteszünk 2-3 babérlevelet, és ismét egy kis gyalult káposzta. Majd a gombócokra elrendezgetjük a
megmaradt kolbászkarikákat, füstölt húsokat, majd ismét káposzta és így tovább,
amíg minden hozzávaló elfogy.
A gombócok elkészítéséhez a darált húst összekeverjük a tojásokkal, rizzsel, sóval, borssal, néhány csipetnyi pirospaprikával és a nagyon apróra vágott vöröshagymával. A káposztaleveleket szétválasztjuk, a vastag ereket kivágjuk, majd egy-egy kanálnyi tölteléket helyezünk mindegyik levélre úgy, hogy fel tudjuk csavarni. A széleit enyhén benyomkodjuk.
A gombócok elkészítéséhez a darált húst összekeverjük a tojásokkal, rizzsel, sóval, borssal, néhány csipetnyi pirospaprikával és a nagyon apróra vágott vöröshagymával. A káposztaleveleket szétválasztjuk, a vastag ereket kivágjuk, majd egy-egy kanálnyi tölteléket helyezünk mindegyik levélre úgy, hogy fel tudjuk csavarni. A széleit enyhén benyomkodjuk.
Úgy
rendezgessük, hogy a tetejére gyalult káposzta kerüljön. Felöntjük annyi vízzel, hogy
éppen csak ellepje. A csülök főzőlevét is használhatjuk, de a sóssága miatt
csínján bánjuk vele. Fedő alatt, takarékon kb. 3 órán át főzzük. Kevergetni nem
szabad, csak rázogatni. Ha kis lángon főzzük, nem fog leégni. Ha elkészült és
megkóstolva nem elég savanyú, a félretett káposztalével utána ízesíthetjük.
Tejföllel kínáljuk!
Á, ez kínzás! Olyan gusztusos. Én meg még nem is ettem töltött káposztát ezen a karácsonyon. No, majd holnap akkor! :-))
VálaszTörlésBoldog Új Évet!!!
VálaszTörlés