Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2017. február 10., péntek

Zabpelyhes rántott csirkemell, sütőben sütve



Mostanában sokat kísérletezek a rántott hússal. Nagyon szeretem, többféle módon szoktam készíteni. A hagyományos bundával olajban sütött helyett, az utóbbi időben ez a zabpehelybundában sült lett az abszolút kedvenc. Egészséges, nem tocsog a zsírban és nagyon finom. Kívül ropogós, belül omlós puha marad a husi. :)


  • 4-5 szelet csirkemelllfilé
  • 4 evőkanál zabpehelyliszt
  • 2 tojás
  • őrölt bors (opcionális)
  • kb. 10-14 dkg apró szemű zabpehely
  • 2 csipetnyi őrölt pirospaprika
  • kb. 2 evőkanál olívaolaj

  1. A hússzeleteket megmossuk, lecsepegtetjük. A tojásokat felverjük egy mélyebb tányérban, megsózzuk. A zabpelyhet, borst, pirospaprikát összekeverjük, picit megsózzuk.
  2. Bepanírozzuk a husikat, liszt, tojás, zabpehely.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, enyhén lekenjük olívaolajjal és rátesszük a bepanírozott szeleteket. A tetejüket lekenjük olajjal, ha van olajspriccelőnk, könnyebb dolgunk van.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük, félidőben megfordítjuk.
  5. Párolt zöldségkörettel tálaltam.





Jó étvágyat kívánok!

2016. december 21., szerda

Banános zabpelyhes kókuszgolyó


Régóta nem jelentkeztem, ennek oka is van. :)  Kissé átalakulóban van a konyhám, igyekszem egészségesebb és kevésbé hizlaló alapanyagokat használni. Teljesen elhagytam a cukrot,  fehér lisztet,  helyette zabpehelylisztet, rozslisztet vagy teljes kiőrlésű tönkölylisztet használok. A cukrot eritrittel helyettesítem. Zsiradékként olívaolajat vagy kókuszzsírt használok. Sok recepttel még csak kísérletezem, de amint olyat készítek, ami nagyon jól sikerült, megosztom. Ilyen ez a kókuszgolyó, ami isteni lett! Legközelebb egy meggyszemet is teszek a golyók közepébe. Egészséges, finom és büntetlenül lehet nassolni! :)

  • 25 dkg zabpehely
  • 2 érettebb banán
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál fahéj
  • kb. 1 dl kókusztej
  • csipetnyi só
  • 1 kanál rumaroma
  • 10 dkg eritrit (cukor)
  • kókuszreszelék

  1. A zabpelyhet egy késes aprítóban megdaráljuk. A banánt villával szétnyomkodjuk.
  2. Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót és a  hűtőben egy fél órát pihentetjük.
  3. Egy kanál segítségével gombócokat formázunk, majd meghengergetjük a kókuszreszelékben.


2016. október 12., szerda

Sertéspörkölt bulgurral


























A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben, hogy  szemek soha nem tapadnak össze és sokkal hamarabb elkészül. A bulgur gazdagabb ásványi anyagokban, rostokban és vitaminokban mint a fehér rizs vagy a kuszkusz. Szeretem! :))

  • 1 kg sertéstarja
  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 paprika, paradicsom
  • só, bors, pirospaprika, morzsolt majoránna
  • csipetnyi őrölt kömény
  • zsír vagy olaj (nálam zsír)
  • 20 dkg bulgur
     
  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. Ehhez az adaghoz egy evőkanálnyit tettem. 
  2. Beletesszük a felkockázott húst és felöntjük annyi vízzel ami éppen, hogy csak ellepi. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, megszórjuk majoránnával, pici köménnyel.
  3. Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Ha szükséges, utánaízesítünk. 
  4. A bulgurt megmossuk, majd kétszer annyi enyhén sós vízben feltesszük főni. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 10 perc alatt megpuhul. 























Jó étvágyat kívánok!

2016. október 10., hétfő

Tejszínes rókagombaleves



Múlt héten sikerült rókagombát vennem, sokkal jobban szeretem a csiperkénél, teltebb, markánsabb íze van. Gyorsan főztem is egy levest belőle, bulgurral gazdagítva. Mostanában sokszor illesztem be a bulgurt az étrendbe, főleg levesbetétként vagy pörköltek mellé köretnek. Szerencsém van, mert a gyerekeim is szeretik, azt mondták sokkal jobban ízlik nekik, mint a rizs. :)

  • 50 dkg rókagomba
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 2 burgonya
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál bulgur (Spar, előfőzött)
  • 2 dl 22% -os tejszín (Lidl)
  • só, bors, pirospaprika, csipetnyi morzsolt majoránna
  • olaj

  1. A zöldségeket, gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük majd levesszük a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. 
  3. Beledobjuk a zöldségeket, gombát, burgonyát , a bulgurt és felöntjük kb. 1,5 - 2 liter vízzel. 
  4. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, megszórjuk majoránnával. 
  5. Fedő alatt puhára főzzük. Mire a zöldségek megpuhulnak a bulgur is kellőképpen megduzzad. 
  6. Végül belekeverjük a tejszínt is. Nem forraljuk újra, mert a tejszín megcsomósodik. 
  7. Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel. 

























Jó étvágyat kívánok!

2016. szeptember 27., kedd

Füstölt csülöktekercs


Gyakran készítem, reggelire,vacsorára felvágott helyett! :)) És mert nagyon szeretjük a füstölt csülköt. :) A megmaradt főzőléből finom kis bableves készülhet.

  • 2 füstölt csülök
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál morzsolt majoránna

  1. A füstölt csülköket puhára főzzük a hagymás, fokhagymás, majoránnás vízben. A hagymát, fokhagymát tisztítva, egészben tesszük a főzőlébe. Én kuktát használok, kb. másfél óra alatt a husi vajpuha lesz.
  2. A csülköket óvatosan kivesszük, vigyázva arra, hogy lehetőleg egyben maradjanak. Ha már kihűlt kissé, kihúzzuk a csontokat.
  3. Egy tálcára több réteg frissen tartó fóliát vágunk és ráhalmozzuk a csülökhusit úgy, ha a bőrös része lehetőleg kívülre kerüljön.Szorosan feltekerjük, az egyik végét összekötjük. Beállítjuk egy henger alakú formába, én egy műanyag mérőedény szoktam erre a célra használni. Használhatunk őzgerinc formát is, akkor a formát béleljük ki fóliával. Öntünk bele 4-5 evőkanálnyi főzőlevet és a másik végét is szorosan lezárjuk. Egy nehezékkel lenyomkodjuk, hagyjuk teljesen kihűlni
  4. Legalább 1  napra hűtőbe tesszük dermedni. Utána óvatosan leszedjük a fóliát és kedvünk szerint szeleteljük. Fagyaszthatjuk is, felengedés után olyan, mintha akkor készült volna . Friss kenyérrel, hagymával, paradicsommal, főtt tojással mennyei lakoma! A gyerekeim tormával, mustárral eszik! :)




Jó étvágyat kívánok!

2016. július 23., szombat

Sajtos brokkolis csirkemell


























  • kb 60 dkg filézett csirkemell
  • 4-5 rózsa brokkoli 
  • ízlés szerinti fűszerkeverék (nálam most mexicói)
  •  kb 20 dkg reszelt edami vagy trappista sajt
  • olaj
  • paradicsom a tálaláshoz

  1.  A húst megmossuk, lecsepegtetjük, majd 3-4 szeletre vágjuk. Bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és legalább 10 percig pihentetjük.
  2. Ezalatt a  brokkolit enyhén sós vízben pár perc alatt puhára főzzük. 
  3. Egy teflon serpenyőben kevés olajat hevítünk és közepes lángon a hús mindkét oldalát megsütjük. Egyszer megfordítva, oldalanként kb 4-5 perc. 
  4. Egy hőálló tálat kikenünk a megmaradt zsiradékkal, belerakjuk a megsült csirkemellet. Ráhalmozzuk a brokkolit, rászórjuk a sajtot és 180 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad. Köretnek krumplipürét, sült krumplit ajánlok, én paradicsommal fogyasztottam. :)


 
























Jó étvágyat kívánok!

2016. július 20., szerda

Sárgabarackos pite





























Imádjuk a pitéket, főleg anyukám és Csenger! Ez az almás pitéhez hasonlóan készül, de mivel a barack több levet enged, így egy kicsivel több dara kell hozzá, hogy a tésztát nem áztassa el. Volt már rá példa..:))
 Írtam adagokat, de a végeredmény sok mindentől függ. Milyen a barack, liszt, tojás....Nálam most kb. érett barack, de még a nem túl puha, kis tojás, Aldis liszt....Az összegyúrt tészta ragacsos, de ne ijedjünk meg, ez ilyen. Nyújtáskor annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtani tudjuk...én eleve egy sütőpapíron nyújtom az alsó részt, azt emelem át a tepsibe, és ugyanígy a tetejét is, csak azt ráfordítom, és úgy húzom le róla a papírt. :)) Istenii finom, lágy, omlós pite lesz belőle. :)))

  • 1 kg sárgabarack
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg cukor (nálam nádcukor)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás + 1 a tetejére
  • 1 zacskó sütőpor
  • kb 16 evőkanál búzadara
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • fahéj
  • kb 1 dl tej
  • porcukor a tetejére
  1. Egy nagy tálban összegyúrjuk a szobahőmérsékletű hozzávalókat. Liszt, sütőpor, lágy vaj, tojás, tej, só, cukor. Viszonylag lágy, ragacsos tésztát kapunk. Hütőben kb 30 percig pihentetjük.
  2. A tésztát kétfelé osztjuk és lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
  3. Az egyik felét sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe helyezzük Megszórjuk kb 8-10 evőkanál búzadarával, majd ráhelyezzük a kimagozott, felezett barackokat, héjukkal lefelé. Megszórjuk a maradék darával,  fahéjjal, vaníliás cukorral majd rátesszük a másik réteg tésztát. 
  4. A tetejét lekenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk.
  5. 180 fokos előmelegített sütőben, légkeverésesben 160 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha  a teteje nagyon pirul, fedjük le alufóliával.
  6. Kihűlés után szeleteljük, a tetejére porcukrot szórunk. 








































































































2016. július 17., vasárnap

Tejszínes csirkés zöldbableves



























  • fél kg vágott zöldbab (nálam fagyasztott)
  • 40 dkg filézett csirkecomb
  • 2 sárgarépa
  • 2-3 burgonya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • só, bors, morzsolt majoránna
  • 2 dl 22%-os főzőtejszín (Lidli)
  • 5 dkg margarin

  1.  A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a margarinon üvegesre pároljuk. 
  2. Hozzáadjuk a felkockázott csirkehusit, felöntjük kb 3 dl vízzel, megsózzuk és fedő alatt 15 perc alatt puhára főzzük.
  3. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldbabot, karikákra vágott répát, felkockázott burgonyát és további kb egy liter vizet. Ízlés szerint borsozzuk, megszórjuk majoránnával.
  4. Végül belekeverjük a tejszínt is és egyet rottyantunk rajta. 



























Jó étvágyat kívánok!



2016. július 16., szombat

Sárgabarackdzsem





Az elmúlt években barackból kizárólag lekvárt főztem. Azon túl, hogy órákig kell főzni, kevergetni, nagyon sok cukor kell bele, hogy tartósító nélkül tuti ne romoljon meg. A panellakás melegében ezt nem vállaltam, így dzsem lett belőle. A lehéjazást és magozást leszámítva, pár perc alatt készen van. A gyerekeknek nagyon ízlik, mondták is, hogy így sokkal jobb, tele van barackdarabokkal  és nem olyan édes! :)


  • 4 kg magozott sárgabarack
  • 1400 g cukor
  • 2 zacskó fűszeres Dr. Oetker 3:1 dzsemfix 

  1.  A barackokat megmossuk, adagonként pár másodpercre forró, lobogó vízbe tesszük. Egy nagy szűrővel kiszedjük, hűlni hagyjuk.
  2. A kihűlt barackok héját leszedjük, magjukat eltávolítjuk.
  3. Egy nagy főzőedényben összekeverjük a barackot, cukrot, dzsemfixet. Botmixerrel 2-3 másodpercig pürésítjük, ennyi bőven elég ahhoz, hogy dzsemünk jó sűrű legyen és gyümölcsdarabok is maradjanak benne.
  4. Közepes lángon forraljuk, a keletkező habot leszedjük. 15 perc főzés után csírátlanított üvegekbe szedjük, lezárjuk majd 5 percre fejtetőre állítjuk. Kihűlés után mehetnek a helyükre. 



Fahéjas, gyömbéres ribizlidzsem


Az első ribizlieltevésem, nagyon finom lett! Anyukámtól kaptam 3 kg megtisztított ribizlit, lefagyasztani nem szerettem volna, így dzsem lett belőle. Hogy még egészséges legyen nádcukorral készítettem, de persze sima kristálycukorral is lehet. Kis fűszerrel megbolondítva igazi különlegesség, palacsintába, sültek mellé mártásként ajánlom.

  • 3 kg ribizli
  • kg-ként 60 dkg nádcukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • két csipetnyi őrölt gyömbér
  • 2 zacskó Dr. Oetker 3:1 dzsemfix
  • fél liter víz

  1.  A megtisztított ribizlit alaposan átmostam, beletettem egy nagy lábosba. 
  2. Hozzáadtam a cukrot, fahéjat, gyömbért, dzsemfixet és fél liter vizet. 
  3. Közepes lángon melegítettem, forraltam, majd a tetején keletkezett habot leszedtem.
  4. 10 percig főztem, majd fertőtlenített befőttes üvegekbe szedtem. Fontos, hogy az üvegek tele legyenek! Fóliával majd csavaros kupakkal lefedtem és 5 perce fejtetőre állítottam az üvegeket. Kihülés után mehetnek is a helyükre.