Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. március 21., hétfő

Pizzatészta

" Mióta rátaláltam erre a receptre, nem is próbálkoztam már mással. Nagyon ízletes és könnyed pizza lesz belőle, bátran merem ajánlani."

·        50 dkg liszt
·        3 dkg élesztő vagy 1 tasak szárított
·        1 evőkanál  só
·        ½ evőkanál szárított oregáno
·        frissen őrölt fekete bors
·        1 kiskanál cukor
·        3 dl langyos víz
·        3 evőkanál olaj


Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek. A lisztet beletesszük egy tálba, hozzákeverjük a sót, a szárított oregánót és ízlés szerinti frissen őrölt borsot. Ennek hiányban persze használhatunk zacskós borst is. 

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben egy kiskanál lisztet valamint cukrot adva hozzá.  
A szárított élesztőt nem kell felfuttatni, csak hozzáadjuk a liszthez. Amikor elkészült, hozzáadjuk a fűszeres liszthez beletéve az olajat is, jól összedagasztjuk.
 Robotgéppel kb.5-6 perc. A tészta akkor jó, ha keverés során enyhén hólyagosodik és szépen elválik a tál oldaltól. Ezután letakarva meleg helyen kb 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Utána lisztezett deszkára borítjuk és két egyenlő részre osztjuk. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtjuk, addig lefedve tartjuk a másik adagot. 
 Először  kicsit sodrófával nyújtjuk, majd  kézzel formázzuk, nyújtjuk ki lehetőleg kör alakúra. 
Középen a tenyerünkre helyezve óvatosan körbe forgatjuk, nehogy kiszakadjon. Ettől a tészta közepe szép vékony lesz, a szélei viszont vastagabbak.  Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és jöhet rá a pizzamártás, valamint a feltét. Előmelegített 220 C-os sütőben 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függően, hogy mivel pakoltuk meg őket. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre süthetjük meg mindkét pizzát, 200 fokon.
Ebből az adagból készíthetünk két közepes méretű kör alakú vagy egy sütő méretű pizzát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése