· 50 dkg liszt
· 3 dkg élesztő vagy 1 tasak szárított
· 1 evőkanál só
· ½ evőkanál szárított oregáno
· frissen őrölt fekete bors
· 1 kiskanál cukor
· 3 dl langyos víz
· 3 evőkanál olaj
Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek. A lisztet beletesszük egy tálba, hozzákeverjük a sót, a szárított oregánót és ízlés szerinti frissen őrölt borsot. Ennek hiányban persze használhatunk zacskós borst is.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben egy kiskanál lisztet valamint cukrot adva hozzá.
A szárított élesztőt nem kell felfuttatni, csak hozzáadjuk a liszthez. Amikor elkészült, hozzáadjuk a fűszeres liszthez beletéve az olajat is, jól összedagasztjuk.
Robotgéppel kb.5-6 perc. A tészta akkor jó, ha keverés során enyhén hólyagosodik és szépen elválik a tál oldaltól. Ezután letakarva meleg helyen kb 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Utána lisztezett deszkára borítjuk és két egyenlő részre osztjuk. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtjuk, addig lefedve tartjuk a másik adagot.
Utána lisztezett deszkára borítjuk és két egyenlő részre osztjuk. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtjuk, addig lefedve tartjuk a másik adagot.
Először kicsit sodrófával nyújtjuk, majd kézzel formázzuk, nyújtjuk ki lehetőleg kör alakúra.
Középen a tenyerünkre helyezve óvatosan körbe forgatjuk, nehogy kiszakadjon. Ettől a tészta közepe szép vékony lesz, a szélei viszont vastagabbak. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és jöhet rá a pizzamártás, valamint a feltét. Előmelegített 220 C-os sütőben 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függően, hogy mivel pakoltuk meg őket. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre süthetjük meg mindkét pizzát, 200 fokon.
Ebből az adagból készíthetünk két közepes méretű kör alakú vagy egy sütő méretű pizzát is.
Ebből az adagból készíthetünk két közepes méretű kör alakú vagy egy sütő méretű pizzát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése