Hozzávalók a tortalaphoz:
· 6 tojás
· 8 evőkanál liszt
· 2 evőkanál kakaópor
· 10 evőkanál cukor
· 1 csomag sütőpor
· 2 evőkanál víz
· késhegynyi só
Hozzávalók a krémhez:
· 3 tojás
· 13 dkg darált dió
· 20 dkg cukor
· 30 dkg margarin
· 2 evőkanál rumaroma
Hozzávalók a csokimázhoz: 3 púpos evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, 5 dkg margarin, 4-5 evőkanál tej
A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát, kivajazzuk és kilisztezzük. A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. Először a tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a cukrot. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és ezzel is tovább verjük. Végül finom mozdulatokkal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz kavarjuk. A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 45 percig sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert különben a tészta összeesik. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 3 lapra. Ezután következik a krém.
A krémhez a tojásokat a cukorral, darált dióval elkavarjuk, majd gőz fölött gyakran kevergetve kb. 15 perc alatt összefőzzük. A margarint egy tálkában egy kissé felolvasztjuk, majd krémesre kikeverjük. Végül a két krémet összekeverjük, beletesszük a rumaromát és hagyjuk hűlni, dermedni. Amikor már kellően kenhető, a lapokat megkenjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
A kakaómázhoz a kakaóport, a cukorral néhány evőkanál tejjel csomómentesre kikeverünk, majd néhány perc alatt lassú tűzőn összefőzzük. Közben kevergetjük, hogy le ne égjen. Beletesszük a margarint és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Egy kicsit hagyjuk hűlni, dermedni. Ha már kellően kenhető, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát, diódarabokkal díszíthetjük. Néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése