Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. április 14., csütörtök

Citromos túrógombóc



·        50 dkg tehéntúró
·        2 dl búzadara
·        4 tojás
·        5 evőkanál cukor
·        csipetnyi só
·        1 közepes méretű citrom
reszelt héja
·        porcukor,  tejföl a tálaláshoz
·        10 dkg zsemlemorzsa
·        4 evőkanál olaj

A túrót egy mélyebb tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a búzadarát, cukrot, sót és a citromhéjat. Alaposan összekeverjük, majd lefedve a hűtőbe tesszük és legalább 4 órát pihentetjük. Én általában reggel bekeverem, majd késő délután vacsorára megfőzöm. Ha ebédre készítjük, inkább előző este keverjük össze a hozzávalókat és másnap délelőtt főzzük meg. Igazán lágy, finom és puha gombócok lesznek belőle. Ha hagyunk elég időt arra, hogy a dara megszívja magát, sosem fő szét. Amikor főzzük, egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és ha már forr, a hideg masszából nedves kézzel másfél diónyi gombócokat formázzunk és tegyük a vízbe. Közepes lángon főzzük, fedő nélkül, kb. 7-8 percig. Először elmerülnek, majd ha már megpuhultak, feljönnek a víz tetejére, akkor már készen is vannak, kivehetjük őket. Időnként megtörténik, hogy egy-egy gombóc leragad, ezért érdemes egy kanállal alájuk nyúlni.
Míg főnek a gombócok a zsemlemorzsát egy serpenyőben kevés olajon világosbarnára pirítjuk, ebben forgatjuk meg a leszűrt gombócokat. Tejföllel, porcukorral tálaljuk. Mentalevelekkel díszíthetjük.




1 megjegyzés:

  1. Imádom a túrógombócot:) Az utolsó képen, ahol jó sok tejföllel van leöntve, azt kérem:)

    VálaszTörlés