· 50 dkg tehéntúró
· 2 dl búzadara
· 4 tojás
· 5 evőkanál cukor
· csipetnyi só
· 1 közepes méretű citrom
reszelt héja
· porcukor, tejföl a tálaláshoz
· 10 dkg zsemlemorzsa
· 4 evőkanál olaj
A túrót egy mélyebb tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a búzadarát, cukrot, sót és a citromhéjat. Alaposan összekeverjük, majd lefedve a hűtőbe tesszük és legalább 4 órát pihentetjük. Én általában reggel bekeverem, majd késő délután vacsorára megfőzöm. Ha ebédre készítjük, inkább előző este keverjük össze a hozzávalókat és másnap délelőtt főzzük meg. Igazán lágy, finom és puha gombócok lesznek belőle. Ha hagyunk elég időt arra, hogy a dara megszívja magát, sosem fő szét. Amikor főzzük, egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és ha már forr, a hideg masszából nedves kézzel másfél diónyi gombócokat formázzunk és tegyük a vízbe. Közepes lángon főzzük, fedő nélkül, kb. 7-8 percig. Először elmerülnek, majd ha már megpuhultak, feljönnek a víz tetejére, akkor már készen is vannak, kivehetjük őket. Időnként megtörténik, hogy egy-egy gombóc leragad, ezért érdemes egy kanállal alájuk nyúlni.
Míg főnek a gombócok a zsemlemorzsát egy serpenyőben kevés olajon világosbarnára pirítjuk, ebben forgatjuk meg a leszűrt gombócokat. Tejföllel, porcukorral tálaljuk. Mentalevelekkel díszíthetjük.
Imádom a túrógombócot:) Az utolsó képen, ahol jó sok tejföllel van leöntve, azt kérem:)
VálaszTörlés