" Húsvéti finomságok után kutatva bukkantam rá erre a hagyományosan húsvéti csemegére. Édes és sós változatban egyaránt készítik, én most az édes variációt készítettem el. Izgalmas étel, jó párosítás a főtt sonka, kalács mellé. Jó étvágyat kívánok és Kellemes Húsvéti Ünnepeket!"
· 1 liter tej
· 10 tojás
· 3 evőkanál cukor
· csipetnyi só
· csipetnyi fahéj
· egy marék mazsola
· 10-12 levél citromfű
- A tejet feltesszük forrni, beletesszük a cukrot, sót, fahéjat, mazsolát és az apróra vágott citromfüvet.
- A tojásokat egy tálba ütjük, majd villával enyhén felverjük, de csak annyira, hogy a sárgája szétmenjen. Ne verjük habosra, különben a túrónkban nem lesznek kis fehér részek.
- Amikor a tej már elkezd „mozogni”, beleöntjük a tojást és mérsékelt tűzön addig kevergetjük folyamatosan amíg a tej elkezd besűrűsödni, a tojás összeugrik, a savó kiválik. Ez kb. 6-7 percig tart.
- Egy levesszűrőt kibélelünk egy laza szövésű tiszta konyharuhával és beleöntjük a túrót. A széleit felül összekötjük egy fakanálra mint egy kis batyut, és egy nagyobb edényre ráhelyezzük a fakanállal együtt.
- Néhány órára lehetőség szerint kamrába vagy egyéb hideg helyre tesszük és hagyjuk kicsöpögni.
- Ezután tálalásig lefedve a hűtőben tároljuk. Szeletelve tálaljuk.