· 7 tojás
· 15 dkg liszt
· 14 dkg cukor
· ½ cs. sütőpor
· késhegynyi só
Sok sok próbálkozás, kudarc és ebből eredő kitartó nyomozás a tökéletes piskótarecept után sikerült rálelni erre a receptre. Azóta így sütőm és nagy sikereim vannak. Finom lágy, magas tésztát kapunk és az esélye annak, hogy összeesik igen kicsi. A hagyományos recepttől annyiban tér el, hogy a tojásokat egyben kell habbá verni, illetve két ütemben kell a tésztát kisütni.
Az elkészítés: előveszünk egy kapcsos tortaformát, oldalát és alját kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőport elkeverjük a liszttel. Egy nagyobb tálba beleütjük a tojásokat, beletesszük a cukrot és a robotgép habverővilláival a legmagasabb fokozaton vastag habbá verjük. Kb. 5-10 perc, ez függ a robotgép teljesítményétől is. Akkor van készen, ha már szépen megemelkedett a sárgás tojáshab, és tele van apró levegőbuborékkal. Ezután visszaváltunk a legkisebb fokozatra és kanalanként hozzászitáljuk a lisztet is. Ezután beleöntjük a tésztát a formába, majd betesszük az előmelegített sütőbe. Két ütemben sütjük a piskótát, előszőr 180 fokon 15 percig, majd még további 25 percig 150 fokon. Sütés közben a sütőajtót ne nyitogassuk, különben a piskóta összeesik. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki és vágjuk fel lapokra.
Ha csokoládétortához készítjük a tésztát, akkor a 11 dkg lisztet és 4 dkg kakaóport használjunk.
Ha piskóta tekercset szeretnénk készíteni, akkor egy kisperemű sütőpapírral bélelt nagy tepsiben süssük. Ebben az esetben előmelegített sütőben 170 fokon süssük kb. 15 percig. Ha készen van, óvatosan papírostul húzzuk ki a tepsiből és még melegen tekerjük fel. Így ha kihűl nem fog összerepedezni. Ha már kihűlt, tekerjük ki és óvatos mozdulattal vegyük le róla a sütőpapírt.
Légy szíves küldj egy rizskók receptet!Köszi Anya.
VálaszTörlés