Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. április 16., szombat

Juhtúrós császárszalonnás batyuk


·        1  kg liszt
·        2,5 dl tej
·        2.5 dl víz
·        4 evőkanál olaj
·        1 kiskanál cukor
·        2 evőkanál tejföl
·        1 tojás  + 1 tojás sárgája
·        1 kiskanál só
·        5 dkg élesztő
·        25- 30 dkg császárszalonna vagy
füstölt húsos szalonna
·        15 dkg juhtúró
·        1 fej vöröshagyma


Az élesztőt a cukorral, egy evőkanál liszttel a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót egy nagy tálba tesszük, majd ha az élesztő felfutott, a tojással, tejföllel és a 4 evőkanál olajjal együtt belekeverjük a lisztbe. Először kézzel jól átgyúrjuk, majd robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk.  Dagasztás után a tálat lefedjük egy konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg kel, a hagymát vékony, a szalonnát kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. 



 Ha a tészta megkelt, deszkán egyszer még átgyúrjuk kézzel, majd 5 percig pihentetjük. Ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak és így könnyebben lehet majd a tésztát nyújtani, formázni. A pihentetés után kb. 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Késsel vagy derelyevágóval kb. 10x10 cm-es kockákat vágunk, tetszés szerint megpakoljuk a hagyma illetve szalonnaszeletekkel, a széleket felül összefogva összenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és további 10 percig pihentetjük.  Kifliket is készíthetünk, ebben az estben háromszögeket szelünk és felcsavarjuk kifliformára. Ebből az adagból két tepsi lesz. Ezt követően a tetejüket lekenjük a felvert tojás sárgával és megszórjuk juhtúróval.  Előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre a két tepsit is megsüthetjük, 180 fokon. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése