· 1 egész csirke
· 3 száraz zsemle
· kb. 1-1,5 dl tej
· 2 főtt tojás
· 1 nyers tojás
· ½ fej vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· fél csokor petrezselyem zöldje
· só, bors
· olaj
A száraz zsemléket felkockázzuk, és a langyos tejbe áztatjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk , majd lassú tűzön gyakran kevergetve üvegesre pároljuk. Két tojást keményre főzünk, majd villával összenyomkodjuk. Ha szükséges, a zsemlékből kézzel kinyomkodjuk a felesleges tejet. A petrezselymet felaprítjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk.
Minden előkészített alapanyagot tálba teszünk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráütünk egy nyers tojást, és az egészet jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A csirke bőrét a comb részénél óvatosan fellazítjuk, vigyázzunk, mert könnyen szakad. A bőre alá betöltjük a tölteléket, ha szükséges hústűvel összetűzzük. Ha elkészült, enyhén megsózzuk, borsozzuk a tetejét, és fedővel rendelkező sütőtálba helyezzük. Ha maradt töltelékünk és van még hely a tálban, azt is mellé kanalazzuk. 2-3 evőkanál zsírt vagy olajat teszünk a csirke alá és 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Vizet nem adunk hozzá. Legalább egy óráig fedő alatt sütjük, pároljuk, ez attól függ, mekkora volt a csirke.
Legutóbb egy több,mint másfél kg-osat sütöttem, kellett másfél óra, míg megpuhult. Villával vagy hústűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, vegyük le a fedőt és pirítsuk aranybarnára. Időnként locsoljuk meg a szaftjával.
Köszönöm a Húsvéti játékra való meghívást. Elfogadom.:)
VálaszTörlésA csirkéd gyönyörű, én is hasonlóan készítem.:):)
Kedves Tücsi, nagyon szívesen! Örülök,hogy te is játszol.
TörlésNagyon jól néz ki a csirkéd:) Még sosem készítettem egész csirkét töltve, csak combot, mellet, hasonló tölteléket szoktam én is készíteni.
VálaszTörlésÉn felváltva töltök hol combot, hol csirkét :-)
TörlésNagyon finom lehetett ez a gyönyörűségesen megsült csirke. Ilyen tölteléket még nem készítettem soha, de ki fogom próbálni, hátha akkor Legkisebbikem is megeszi a tölteléket (a májasat nem szereti). Köszi :)!!
VálaszTörlésKöszönöm, gyorsan elfogyott. Én évek óta készítem így a tölteléket, májasat meg én csináltam még. Jó ötletet adtál, mindenképp ki fogom próbálni..
TörlésEz igen, én is elfogadnám:)
VálaszTörlésNagyon szép ez a csirke!!Sült csirke bármikor!!!
VálaszTörlés