·
60 dkg liszt
·
3 dkg élesztő
·
2 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
·
4-5 evőkanál cukor
·
1 csomag vaníliás cukor
·
2 csipetnyi só
·
½ citrom reszelt héja
·
2,7 dl tej
·
2 evőkanál olvasztott margarin
·
sárgabarack lekvár
Mint minden kelt
tésztánál itt is fontos, hogy az a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. Az
élesztőt egy kiskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,
majd összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgákkal, lágy margarinnal, sóval és végül a tejjel. Először kézzel jól
gyúrjuk át, majd a robotgép dagasztóspiráljával dagasszuk hólyagosra kb. 8-10
perc alatt. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával
javíthatjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
A tészta akkor
jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd egy éles késsel, vagy pizzavágóval 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy kanálnyi lekvárt kanalazunk, félbehajtjuk és a széleit enyhén megnyomkodjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd egy éles késsel, vagy pizzavágóval 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy kanálnyi lekvárt kanalazunk, félbehajtjuk és a széleit enyhén megnyomkodjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki.
Sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsibe
rendezgetjük, és konyharuhával letakarva ismét a duplájára kelesztjük. A sütőt
előmelegítjük 180 fokra. Ha megkelt, a bukták tetejét lekenjük a felvert
tojással, majd betesszük a sütőbe. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre süthetünk két tepsinyit is, 160 fokon. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a
teteje nagyon pirulna, tegyünk rá egy fehér papírt, akkor ne fog megégni….Ha kihűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése