·
50 dkg finomliszt
·
25 dkg Rama margarin
·
1 tojás
·
2 dkg friss élesztő
·
1 cs. vaníliás cukor
·
1 mk. szódabikarbóna
·
2 evőkanál tejföl
·
10 dkg cukor
·
kb. 0,5 dl tej
·
3 csipetnyi só
A
töltelékhez:
·
kb. 60 dkg baracklekvár
·
50 dkg darált dió
·
1 citrom reszelt héja
·
25 dkg cukor
·
1 csomag vaníliás cukor
·
2 evőkanál rum
A mázhoz:
·
4 evőkanál kakaópor
·
4 evőkanál cukor
·
pici víz
·
4 dkg margarin
·
1 kiskanálnyi tojás
fehérje
Az élesztőt egy
kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet összemorzsoljuk a
lágy margarinnal, hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliás cukrot, szódabikarbónát,
szobahőmérsékletű tejfölt, majd a tojást és a felfuttatott élesztőt is. Kézzel alaposan összedolgozzuk, majd 10 perc
pihentetés után 3 egyenlő részre osztjuk. Az első részt nagyon vékonyra, kb.
2-3 mm-re kinyújtjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az én tepsim
mérete 35 x 30 cm.
A töltelékez a
darált diót összekeverjük a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, egy citrom
reszelt héjával.
A tésztalapot
megkenjük a baracklekvár felével, meghintjük a cukros dió felével, majd
meglocsoljuk egy evőkanál rummal. Erre jön a következő réteg tésztalap, amit
ismét megkenünk lekvárral, rászórjuk a dióval, meglocsoljuk rummal. A tetejét
befedjük a harmadik lappal, majd egy tiszta konyharuhával letakarva 1 óráig
pihentetjük. Sütés előtt villával enyhén megszurkáljuk, majd betoljuk a 180
fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40-45 perc alatt szép világos barnára sütjük. A
tepsiben hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a mázt.
A csokimázhoz 4
evőkanál kakaóport és 4 evőkanál cukrot egy nagyon kevés vízzel (2-3 evőkanál)
csomómentesre keverünk, addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad, majd
hozzáadjuk a margarint is. Ha már langyos, belekeverjük a tojás fehérjét, attól
a máz szép fényes lesz. A kihűlt tésztán egyenletesen elkenjük. Néhány óra
kell, hogy a máz teljesen megdermedjen. Vékonyan felszeletelve tálaljuk.
Nagyon guszta! De régen sütöttem zserbót pedig nagyon szeretjük!
VálaszTörlésKöszönöm! És nagyon finom lett, pedig ez volt az első alkalom, hogy sütöttem. Szülinapi kérés volt, sok receptet átolvastam, mire összegyúrtam a sajátomat........gyorsan elfogyott :-)
VálaszTörlésDe jó, olyan jó szaftosnak néz ki:) Nekem is nemrég volt az első zserbóm, eddig mindig anyu sütötte,féltem is tőle, de elég jól sikerült. Boldog szülinapot az ünnepeltnek, jó az ízlése:)
VálaszTörlésEz a klasszikus nagy kedvencem!
VálaszTörlés