·
1 kg burgonya
·
3 sárgarépa
·
2 fehérrépa
·
½ fej zellergumó
·
egy csokor petrezselyem
zöldje
·
1 fej vöröshagyma
·
2 szál újhagyma
zöldjével együtt
·
2 gerezd fokhagyma
·
5 dkg húsos füstölt
szalonna
·
2 csapott evőkanál
liszt
·
só, bors, 2 babérlevél
·
1 csapott kiskanál
pirospaprika
·
kb. 1 dl tejföl
·
olaj
Ez a leves most a Trollanyunál meghirdetett Blogkostóló 3. játékra
készült. BoGyo blogja jutott nekem, hogy válasszak a finomságai közül. Mivel
nagy leves kedvelő vagyok, ezért most erre esett a választásom. Némi változtatást eszközöltem az eredeti
recepten, hogy a ház uránál is biztos sikert arassak :-)
A zöldségeket megpucoltam, vékonyan
felkarikáztam. A burgonyát meghámoztam, kis kockákra vágtam és felhasználásig
vízben tartottam. A vöröshagymát, újhagymát apróra vágtam és kevés olajon
üvegesre pároltam. Hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemnek a felét,
valamint a zúzott fokhagymát. Jól átkevertem, hogy a fokhagyma kiadja az ízét,
majd az edényt levéve a tűzről beleszórtam a pirospaprikát is. Beletettem a
zöldségeket, burgonyát és a füstölt szalonnát is, bőrével együtt. Felöntöttem kb.
másfél liter vízzel, sóztam, borsóztam, beleraktam a babérleveleket és ment
vissza a tűzre.
Fedő alatt közepes lángon addig főztem, míg a benne valók
megpuhultak. Két csapott evőkanál lisztet egy kis vízzel csomómentesre
elkevertem, hozzáadtam a tejfölt is és ezzel behabartam a levest. A tetejét
megszórtam a megmaradt friss petrezselyemmel. Tálalás előtt a szalonnadarabot
kivettem a levesből. További tejföllel, frissen sült pogácsával kínáltam.
Jó étvágyat kívánok!
Mindenféle levest nagyon szeretek, ez is remekül néz ki:) Végülis sikert arattál vele?
VálaszTörlésIgen, nagyon finom lett, pillanatok alatt elfogyott......a füstölt szalonna sokat dobott az ízvilágon :-))
VálaszTörlés