Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 7., szerda

Mandulás narancsos kalács



·        70 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás
·        2 dl tej
·        1 nagy narancs reszelt héja és leve
·        15 dkg margarin
·        15dkg cukor
·        két csipetnyi só
·        150 g darált mandula + 6 evőkanál cukor +5 dkg olvasztott margarin
·         őrölt fahéj
·        1 tojás a kenéshez
·        1 zacskó vaníliás cukor 


Az élesztőt egy kiskanál liszttel valamint egy kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet egy kelesztő tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, cukrot, két csipetnyi sót. A tojásokat felverjük, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt a liszthez keverjük. Belereszeljük a narancs héját, valamint  hozzáadjuk a levét is.  Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Akkor jó, ha ruganyos, közepesen lágy, és nem ragad a kezünkhöz.

Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, felezzük el és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki mindkét darabot kb. 1 cm vastagra, majd kenjük meg olvasztott margarinnal, és hintsük meg a darált mandulával, cukorral, ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal. Én bolondulok a fahéjért, ezért bőven adtam neki. Lazán tekerjük fel, majd a két tekercset csavarjuk össze és helyezzük egy kör alakú sütőpapírral bélelt hőálló tálba. Én egy nagy jénai tálat szoktam használni. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kalács tetejét kenjük le a felvert tojással, hintsünk meg egy csomag vaníliás cukorral,  majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 1 óra 20 perc óra alatt süssük aranybarnára. Ha a teteje túlságosan pirulna, tegyünk rá egy sima fehér papírt vagy sütőpapírt, és így süssük tovább. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad rá a tészta, készen van. Vegyük ki és kihűlés után szeleteljük. Melegen fogyasztva komoly gyomor fájdalmaknak nézhetünk elébe.
 Ha előreláthatóan nem fogy el az egész, fagyaszthatunk is belőle. 





7 megjegyzés:

  1. Gyönyörűűű!!! Nagyon fincsi lehet, de szívesen megkóstolnám... ;-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépséges a kalácsod, imádom az ilyeneket:) Nekem is van egy narancsos diókrémes kalácsom, az is isteni finom volt.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    A Gasztroblogok oldalról navigáltam ide hozzád, és ha nem bánod egy díjat szeretnék továbbadni neked, amit a blogomon tettem közzé.
    Nagyon sok kipróbálandó receptet találtam nálad, köszönöm!
    Margaretta

    VálaszTörlés
  4. Ez a gyönyörű kalács isteni finom lehetett!!!

    VálaszTörlés