Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 31., szombat

Töltött csirke




·        1 egész csirke
·        3 száraz zsemle
·        kb. 1-1,5 dl tej
·        2 főtt tojás
·        1 nyers tojás
·        ½ fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        fél csokor petrezselyem zöldje
·        só, bors
·        olaj


A száraz zsemléket felkockázzuk, és a langyos tejbe áztatjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk , majd lassú tűzön gyakran kevergetve üvegesre pároljuk. Két tojást keményre főzünk, majd villával összenyomkodjuk. Ha szükséges, a zsemlékből kézzel  kinyomkodjuk a felesleges tejet. A petrezselymet felaprítjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk.

Minden előkészített alapanyagot tálba teszünk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráütünk egy nyers tojást, és az egészet jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A csirke bőrét a comb részénél óvatosan fellazítjuk, vigyázzunk, mert könnyen szakad. A bőre alá betöltjük a tölteléket, ha szükséges hústűvel összetűzzük. Ha elkészült, enyhén megsózzuk, borsozzuk a tetejét, és fedővel rendelkező sütőtálba helyezzük.  Ha maradt töltelékünk és van még hely a tálban, azt is mellé kanalazzuk. 2-3 evőkanál zsírt vagy olajat teszünk a csirke alá és 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Vizet nem adunk hozzá.  Legalább egy óráig  fedő alatt sütjük, pároljuk, ez attól függ, mekkora volt a csirke.
Legutóbb egy több,mint másfél kg-osat sütöttem,  kellett másfél óra, míg megpuhult. Villával vagy hústűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, vegyük le a fedőt és pirítsuk aranybarnára. Időnként locsoljuk meg a szaftjával.  



8 megjegyzés:

  1. Köszönöm a Húsvéti játékra való meghívást. Elfogadom.:)
    A csirkéd gyönyörű, én is hasonlóan készítem.:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tücsi, nagyon szívesen! Örülök,hogy te is játszol.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki a csirkéd:) Még sosem készítettem egész csirkét töltve, csak combot, mellet, hasonló tölteléket szoktam én is készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én felváltva töltök hol combot, hol csirkét :-)

      Törlés
  3. Nagyon finom lehetett ez a gyönyörűségesen megsült csirke. Ilyen tölteléket még nem készítettem soha, de ki fogom próbálni, hátha akkor Legkisebbikem is megeszi a tölteléket (a májasat nem szereti). Köszi :)!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, gyorsan elfogyott. Én évek óta készítem így a tölteléket, májasat meg én csináltam még. Jó ötletet adtál, mindenképp ki fogom próbálni..

      Törlés
  4. Ez igen, én is elfogadnám:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép ez a csirke!!Sült csirke bármikor!!!

    VálaszTörlés