Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 16., szerda

Burgonyás lencsekrémleves


·        25 dkg lencse
·        3 nagy fej vöröshagyma
·        5-6 gerezd fokhagyma
·        3 nagyobb krumpli
·        1 sárgarépa
·        2 dl tejföl
·        1 tojás sárgája
·        2 liter húsleves alaplé
·        só, bors, 2 babérlevél
·        zellerzöld
·        5 evőkanál olaj
·        pirított szalonnakockák   vagy kolbászkarikák a tetejére, reszelt sajt


A lencsét előző nap beáztatjuk, így másnap hamar megpuhul. A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A zöldségeket megpucoljuk, apró karikákra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, zellerzöldet és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Beletesszük a lencsét és felöntjük  2 liter húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket is. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 2-3 kockát tegyünk a levesbe. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük.
 Ha elkészült, levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a babérleveleket és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet. Egy kis tálkában a tejfölt összekeverjük a tojássárgával, majd egy merőkanálnyit teszünk bele a forró levesbe. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a még forró leveshez. Ezután már nem forraljuk fel a levest, csak melegítjük. A tetejére szórhatunk apróra vágott snidlinget.Pirított szalonnakockákkal, kolbászkarikákkal, reszelt sajttal tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése