· 25 dkg lencse
· 3 nagy fej vöröshagyma
· 5-6 gerezd fokhagyma
· 3 nagyobb krumpli
· 1 sárgarépa
· 2 dl tejföl
· 1 tojás sárgája
· 2 liter húsleves alaplé
· só, bors, 2 babérlevél
· zellerzöld
· 5 evőkanál olaj
· pirított szalonnakockák vagy kolbászkarikák a tetejére, reszelt sajt
A lencsét előző nap beáztatjuk, így másnap hamar megpuhul. A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A zöldségeket megpucoljuk, apró karikákra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, zellerzöldet és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Beletesszük a lencsét és felöntjük 2 liter húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket is. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 2-3 kockát tegyünk a levesbe. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük.
Ha elkészült, levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a babérleveleket és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet. Egy kis tálkában a tejfölt összekeverjük a tojássárgával, majd egy merőkanálnyit teszünk bele a forró levesbe. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a még forró leveshez. Ezután már nem forraljuk fel a levest, csak melegítjük. A tetejére szórhatunk apróra vágott snidlinget.Pirított szalonnakockákkal, kolbászkarikákkal, reszelt sajttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése