· 1,5 kg burgonya
· 4-5 tojás
· 1 szál kolbász
· egy fél fej vöröshagyma
· 5 dkg reszelt sajt, tejföl
A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, majd karikákra, illetve ha nagyok, akkor előbb hosszában ketté, majd kb. fél cm vékonyra vágjuk és forró olajban kisütjük. Nem sütjük meg teljesen, csak félig, olyan szép sárga maradjon. Papírtőrlővel bélelt tányérra szedjük ki, hogy a felesleges olajt felfogjuk. A tojásokat megfőzzük, majd ha kihűlt megpucoljuk és tojásszeletelőn vékony karikákra szeleteljük.
A kolbász ízlés szerint lehet parasztkolbász, füstölt puhább vagy félkemény kolbász is, én most nyers sütőkolbászt választottam, ezt előbb egy serpenyőben kevés zsíron megsütöttem és ez került a rakottasba. A mártást elkészítjük.
Előveszünk egy római vagy más, tűzálló tálat és rétegenként lerakjuk a hozzávalókat. Először egy réteg burgonya, egy kicsit megsózzuk, majd erre jönnek a tojás és kolbászkarikák. Bőven meglocsoljuk a mártással, majd ismét jöhet egy réteg és ezt ezt addig ismételjük amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére rákanalazzuk a maradék mártást, ha elfogyott, tejföllel helyettesíthetjük. A fél fej hagymát vékonyan felszeleteljük és elszórtan ráhelyezzük a rakott burgonya tetejére. Lefedjük a tálat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25-30 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt, megszórjuk az étel tetejét a reszelt sajttal és még annyi időre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt szépen elolvadjon.
Besamel mártás: 4 dkg margarin, 4 dl tej, 2 púpos evőkanál liszt, só, bors, ½ kiskanál pirospaprika, 2-3 dl tejföl
A margarint felolvasztjuk, nem pirítjuk, mert úgy megváltozik az íze. Miután megolvadt, belekeverjük a pirospaprikát majd hozzáadjuk a három evőkanál lisztet és néhányszor gyorsan átkeverjük. Majd felengedjük a forró tejjel és sűrű péppé főzzük. Folyamatosan kevergetjük, mert könnyen leéghet. Kb. 5 percig takarékon forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, majd ha már kihűlt egy kicsit, belekeverjük a tejfölt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése