· 1 kg narancs
· 4 kg cukor
· 2 liter víz
· 1 citrom leve
· 8-10 fahéjdarabka
· 5 db szegfűszeg
· 15 g citromsav
A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot. Kevergetjük, amíg fel nem oldódik és forrásig melegítjük. A narancsokat alaposan megmossuk, majd a héjukat egy éles késsel nagyon vékonyan lehámozzuk, úgy, hogy a fehér részből minél kevesebb legyen rajta. Ezt beletesszük egy tálba. Majd a narancsokat megtisztítjuk a maradék fehér hártyától is. Ezután a tisztított narancsokat kockákra vágjuk, és a narancshéj mellé tesszük. Ha már forr a szirup, beletesszük a narancsokat a héjjal együtt, egy citrom kifacsart levét, a fahéjdarabkákat, szegfűszeget és a citromsavat. Ezután kb. egy óráig takarékon főzzük.
.Majd lehúzzuk a tűzhelyről és két napig pihentetjük, naponta egyszer felforraljuk, kétszer-háromszor megkevergetjük. Szörpünket harmadnap ismét felforraljuk és még forrón jól zárható üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal, hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.
.Majd lehúzzuk a tűzhelyről és két napig pihentetjük, naponta egyszer felforraljuk, kétszer-háromszor megkevergetjük. Szörpünket harmadnap ismét felforraljuk és még forrón jól zárható üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal, hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.
Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös helyen hónapokig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése